Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Smart buildings dankzij innovatie

willis building

Jaarlijkse duurzame groei zorgde ervoor dat Belcotec transformeerde van een klassiek HVAC installatiebedrijf tot een full scope techniekenbedrijf. ‘Onze ambitie? Het meest innovatieve onafhankelijke techniekenbedrijf in de Belux worden’, zegt Jan Vangeel, gedelegeerd bestuurder van Belcotec.

Toen Belcotec in 2012 in Dessel van start ging telde het klassiek HVAC installatiebedrijf slechts enkele werknemers. ‘Jaar na jaar zijn we gegroeid en intussen stellen we 100 werknemers te werk’ vertelt gedelegeerd bestuurder Jan Vangeel. Belcotec groeide uit tot een techniekenbedrijf met een uitgebreide projectafdeling, eigen studiedienst, BIM-, regel- en elektro-afdeling. ‘Onze ambitie? Het meest innovatieve onafhankelijke ‘techniekenbedrijf’ in de Belux te worden en dit voor HVAC, Elektro en systeemintegratie.’

Proeftuin voor innovatie

Advertentie

‘In 2017 hebben we onze eigen Willisbuilding opgericht’, zegt Vangeel. ‘Dit gebouw is gevestigd op de innovatiecampus van Thomas Moore KU – Leuven in Geel. Deze ligging en de unieke samenwerking met Thomas Moore – KU Leuven speelt een belangrijke rol in onze verdere groei en ambitie. Wij beschouwen ons gebouw als een proeftuin om innovatie in de praktijk om te zetten. Belcotec is het eerste bedrijf dat zich op de innovatiecampus heeft gevestigd. We willen onze rol van ambassadeur van deze campus zeker waarmaken door samen te werken met verschillende kennisinstellingen en met Thomas Moore – KU Leuven.’ Een van de innovatieve projecten van Belcotec is het creëren van een ‘smart building’, een gebouw dat gegevens verzamelt over zijn gebruikers en zich daar aan aanpast.

Slimme gebouwen in de praktijk

Vangeel: ‘In een smart building staat de persoonlijke gebruikerservaring helemaal centraal. Hiervoor moeten de verschillende technieken die in het gebouw aanwezig zijn, geïntegreerd worden. Dit zullen we in de Willisbuilding uittesten op haalbaarheid. We richten ons in eerste instantie op de zorg- en kantoorsector. Voor kantoorgebouwen denken we aan het automatisch beheren van vergaderzalen, het persoonlijk comfort van de medewerkers waarbij temperatuur en lichtsterkte zich automatisch aanpassen aan de wensen en voorkeuren van de gebruiker. Maar ook in de zorgsector biedt een smart building ongekende mogelijkheden. Denk hierbij aan het creëren van optimale genezingsomstandigheden (temperatuur, lichtsterkte, vochtigheid …), de toegang tot de afdelingen van (on)bevoegde personen, de lokalisatie van medische apparatuur … Ook de huidige Covid-19 crisis heeft tot nieuwe inzichten geleid. Wie is met wie in contact gekomen in een vergaderzaal, op een afdeling? Dit willen we uittesten in onze twee conceptrooms om zo innovatie in de praktijk om te zetten.’

Meer informatie vindt u op www.belcotec.be

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.