Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Start-ups en kmo’s denken te weinig aan de bescherming van hun intellectuele rechten'

Raf Caers, Senior European and Belgian Patent Attorney bij Gevers

Belgische start-ups en kmo’s zijn zeker innovatief. Alleen denken ze nog niet genoeg na over een IE-strategie. ‘Bekijk het als een investering op lange termijn’, zegt Raf Caers, Senior European and Belgian Patent Attorney bij Gevers, adviesbureau gespecialiseerd in intellectuele eigendom.

Raf Caers specialiseerde zich na zijn master in Chemical Engineering in Europees en Belgisch Octrooirecht en Praktijk. Hij behandelt voornamelijk onderwerpen die met chemie en/of voeding te maken hebben. Na meer dan 30 jaar in de industrie heeft Caers ervaring met zowel anorganische als organische chemie en met aanverwante gebieden zoals thermodynamica en het in praktijk brengen van die technieken. Zelf staat hij als uitvinder vermeld op een vijftigtal octrooifamilies.

Veel ondernemers belanden bij ons nadat ze al honderden exemplaren van hun nieuwe product hebben gedistribueerd. Dan is het helaas te laat.
Raf Caers
Senior European and Belgian Patent Attorney bij Gevers

Raf Caers geeft advies over de octrooieerbaarheid van uitvindingen, indieningsstrategieën, de geldigheid van octrooien, inbreukrisico's en het afdwingen van octrooirechten, technologie en akkoorden waarbij octrooien en technische knowhow betrokken zijn. Hij is zeer actief in het verlenen van octrooirechten, maar behandelt ook opposities en ongeldigheidsacties. Bovenal is Raf Caers een expert in ‘Invention Mining’: het ontdekken en identificeren van uitvindingen binnen een onderneming. Zijn cliënten zijn zowel nationale als internationale ondernemingen.

Op tijd

Een tip voor startende ondernemingen? Begin op tijd met de bescherming van je intellectuele rechten. ‘Veel ondernemers belanden bij ons nadat ze al honderden exemplaren van hun nieuwe product hebben uitgedeeld. Dan is het helaas te laat’, waarschuwt Caers.

Vooral de kleine stappen kunnen belangrijk zijn. ‘Een kleine verbetering beschermen is dikwijls veel waardevoller dan de grote kikkersprong. Vaak steunen meerdere kleine verbeteringen op elkaar en zijn ze eenvoudig en snel uit te voeren, zodat ze meteen economisch voordeel opleveren. Precies daarom worden ze ook graag door iedereen nagemaakt. Beschermen is dus belangrijk, liefst samen in één octrooi. Grote veranderingen in de praktijk brengen is daarentegen veel moeilijker. Ze vergen veel meer tijd en geld, en gaan gepaard met hogere risico’s. Kandidaat namakers zijn er dan weinig of geen.’

3 tips voor startende ondernemer

1/ Begin op tijd.
Je kunt alleen een geldige octrooiaanvraag indienen voor een uitvinding die nog op geen enkele manier publiek is gemaakt.

2/ Ook de kleine stappen zijn belangrijk
Veel ondernemers denken dat octrooibescherming alleen nuttig is als hun uitvinding een grote sprong voorwaarts maakt op technisch gebied. Het beschermen van kleine verbeteringen is echter meestal waardevoller dan die grote kikkersprong.

3/ Een octrooi is een investering voor de toekomst
Het prijskaartje is vaak de reden waarom start-ups of scale-ups de stap niet zetten naar een octrooi. Een ondernemer zonder bescherming kan echter nergens op terug vallen als zijn succesvolle aanpak gekopieerd wordt. Een goede IE-strategie is ook een vereiste van vele investeerders.

Wil je meer te weten komen? Klik hier

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.