Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Complete energieautonomie is geen oplossing'

Kris Vandaele, Fifthplay ©MICHAEL DEHASPE

Wat moet uw bedrijf nu doen aan zijn elektriciteitsbelevering? Kris Van Daele, bedrijfsleider van Fifthplay en voorzitter van Smart Grids Flanders, beantwoordt vijf vragen over het beheren, opvolgen en besparen van energie.

1 Op welke gebieden kunnen bedrijven het best maatregelen nemen tegen de mogelijke stroomonderbrekingen?

Bedrijven kunnen op drie fronten vooruitgang boeken. Door een soort noodplan uit te werken, door goed op de veiligheid te letten en door slim in te spelen op de instabiliteit van het netwerk via decentrale productie en energie-efficiëntie.

2 Hoe zien die maatregelen er concreet uit?

Ten eerste stellen bedrijven het best een ‘disaster recovery plan’ op voor energie, zodat vooraf is uitgezocht wat ze bij black-outs het best doen en hoe ze hun diensten en producten kunnen blijven leveren. Ten tweede moeten ze ervoor zorgen dat de veiligheid gegarandeerd blijft, van productie en mensen, bij stroomuitval én bij heropstart. Ten derde kunnen bedrijven veel beter inspelen op de variabele elektriciteitstarieven door slim te verbruiken, en bijvoorbeeld de meest energieverslindende processen verschuiven naar dalmomenten met goedkope elektriciteit.

3 Wat vindt u geen oplossing voor mogelijke stroomtekorten?

Bedrijven die compleet autonoom van het net willen worden in hun energievoorziening. Dat vraagt een fikse investering en maakt het net minder stabiel , omdat verbruik en productie steeds minder voorspelbaar worden. Energieautonomie verergert het probleem. En dan kan je bedrijf ook niet meer terugvallen op een betrouwbaar net.

4 Waarvoor is het uitkijken op langere termijn?

Tegen 2030 à 2040 zou de helft van de elektriciteitsproductie decentraal gebeuren. Het grootste gevaar is de instabiliteit van het elektriciteitsnet. Zo’n net moet afname en productie op elk moment in evenwicht houden. Maar dan moeten netbeheerders hun netwerk intelligenter kunnen uitbaten. Zij moeten ook met de afnemers meer afstemmen over de productie. Een slim netwerk zou deze problemen kunnen oplossen.

5 Op welke maatregel hoopt u vanwege de overheid en andere verantwoordelijken?

We laten nog veel kansen liggen om het beter aan te pakken. In het buitenland leeft veel meer aandacht voor het verlagen van het vermogen in deelgebieden op piekmomenten, eerder dan het compleet afschakelen van de stroom. Dat laatste is nonsens en gevaarlijk. Daardoor kunnen er doden vallen, denk maar aan hulpbehoevenden, die thuis niet zonder stroom kunnen. 

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.