Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De straaljager van de beleggerssoftware

Dankzij het fonkelnieuwe tradingsplatform Live Trader van Fortuneo is het voor iedereen mogelijk om door middel van intuitieve software via het internet te beleggen.

De belegger kan zijn bureau binnen enkele minuten tot een echte marktenzaal omtoveren, luttele minuten later kan hij aan de slag met handelen. Tanguy Luycks beursspecialist bij Fortuneo, bespreekt de troeven. Het nieuwe online handelsplatform van Fortuneo, dat overigens gratis is, biedt particuliere beleggers dezelfde speeltjes waarover professionele traders beschikken.

‘Het aantal indicatoren waarmee ze aan de slag kunnen, is heel uitgebreid’, zegt Tanguy Luyckx. ‘Ze kunnen die naar eigen inzicht combineren, om hen te helpen goede beslissingen te nemen.’ Live Trader is uitstekend geschikt voor technische analyse, de studie van koersgrafieken en historische gegevens om toekomstige evoluties in te schatten. Er is livestreaming van de koersen van effecten en indexen voor Euronext Brussel, Parijs, Amsterdam en voor de Amerikaanse markten. Beleggers kunnen er natuurlijk ook hun persoonlijke lijsten terugvinden.

Koopopportuniteiten

Gebruikers kunnen hun schermen bovendien volledig zelf configureren, om bijvoorbeeld tegelijkertijd verscheidene indexen, aandelen en grafieken in de gaten houden. Met Live Trader kunnen gebruikers ook waarschuwingen programmeren op de koersen en het volume van de aandelen die ze willen opvolgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een verwittiging per e-mail of sms te ontvangen als de koers van een zeker aandeel door een bepaalde grens breekt. Bovendien hebben beleggers via Live Trader ook toegang tot de nuttige tool ‘Screening’. ‘Daarmee kan een belegger koopopportuniteiten vinden op basis van criteria die hij zelf belangrijk vindt’, zegt Luyckx. ‘Stel dat een klant een aandeel wil kopen uit de Bel20, maar alleen wil kiezen uit diegene die al drie dagen op rij in waarde zijn gedaald, dan kan dat. Aandelen waarvan het handelsvolume al vijf dagen op rij stijgt? Geen probleem.’ Wie Live Trader regelmatig gebruikt, doet dat bovendien in de wetenschap dat de tarieven van Fortuneo tot de laagste van de markt behoren. Het lijkt wel op vliegen met een F-16 voor de elektriciteitsprijs van een vluchtsimulator.  

Bepaal uw koers op de sterren

Als u te veel informatie moet slikken, ziet u sterren. Bij Fortuneo klinkt dat anders: als u sterren ziet, krijgt u de juiste informatie. De bank biedt beleggers verscheidene analysetools om het kaf van het koren te scheiden.

‘Wij bieden onze klanten alle middelen om zelf een oordeel te vormen, waar ze dan ook autonoom naar kunnen handelen’, luidt het motto van Fortuneo. Daarom biedt de bank beleggers behalve het uitgebreide handelsplatform Live Trader op zijn website nog bijkomende hulpmiddelen om zich goed te informeren. Een van de belangrijkste daarvan is theScreener (niet te verwarren met de ‘Screening’-functie in Live Trader, zie pagina 4). Die software toont voor alle Amerikaanse en Europese aandelen een samenvatting van de mening van alle analisten die een specifiek bedrijf opvolgen. TheScreener evalueert in totaal meer dan duizend aandelen. De score gaat van één tot vier sterren. Vier sterren wijst erop dat het aandeel volgens de analisten een groot potentieel heeft. Dat oordeel wordt bovendien aangevuld met een analyse van het risico dat bij dat aandeel hoort. Een biotechbedrijf met enkele beloftevolle medicijnen die al in een vergevorderd stadium zitten, kan bijvoorbeeld wel vier sterren hebben, maar tegelijkertijd een hoge risicograad. Het kan immers nog altijd verkeren als uiteindelijk toch geen enkel van die medicijnen op de markt terechtkomt. Beleggers kunnen met de software ook rapporten raadplegen met gedetailleerde informatie over het aandeel en de prestaties vergelijken met die van de belangrijkste concurrenten. De analyses van theScreener gelden ook voor indices als de Bel20. Hier brengen de rapporten in kaart welke aandelen uit die korf het meeste potentieel hebben en welke het slechtst presteren.

Beleggingsstrategie

Zoals theScreener uitgebreide informatie biedt voor de aandelen, biedt Morningstar via de website van Fortuneo eveneens uitgebreide analyses voor alle aangeboden fondsen. Morningstar is een van ’s werelds belangrijkste bronnen van uitgebreide, objectieve beleggersinformatie. De Morningstar Stylebox biedt een goed zicht op de beleggingsstrategie van een fondsbeheerder. Of zijn portefeuille op waarde, groei of op een combinatie van beide mikt, bijvoorbeeld. Dat geeft u meteen ook een beeld van het risicoprofiel. Een fonds met kleine, duurdere aandelen zal vermoedelijk sterker in waarde schommelen dan een met grote, goedkope namen. Het bekendste keurmerk van Morningstar is de sterrenrating voor fondsen. Die houdt rekening met het historische rendement van een beleggingsfonds en met de risico’s die daarbij genomen zijn. De quotering gaat van één tot en met vijf sterren, waarbij die laatste score op de beste prestatie duidt. Hoe interessant dit oordeel ook mag zijn, het vormt natuurlijk geen garantie voor toekomstige rendementen. Het is tenslotte ook mogelijk om de prestatie van een fonds te vergelijken met die van zijn concurrenten die er een gelijkaardige strategie op nahouden. Het is verleidelijk om dat te doen op basis van het rendement van het voorbije jaar. Toch is dat geen goed idee. Toevalstreffers kunnen die cijfers vertekenen. Kijk daarom ook naar de gemiddelde prestatie van een fonds op langere termijn, idealiter minstens vijf jaar.

Meer info op www.fortuneo.be

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.