Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Veel particuliere beleggers voelen zich vandaag hulpeloos

De lage rente op spaarboekjes drijft veel beleggers terug naar de beurs. Door het trauma van de financiële crash van 2008 weten ze echter vaak niet waarin ze hun geld moeten stoppen. ‘Dat is net onze sterkte: de juiste fondsen vinden’, zegt Isabelle Bars van vermogensbeheerder Federal Finance Gestion.

‘Je ontdekt pas wie naakt aan het zwemmen is als het eb is’, zo luidt een oud Chinees gezegde. Vertaald naar de beleggerswereld betekent dit dat het niet zo moeilijk is om het goed te doen als de markt in de lift zit. Of om in nautische termen te blijven: als het vloed is, gaan alle schepen omhoog. Door de financiële crisis van 2008 hebben veel beleggers schipbreuk geleden op de beurs. Dat had ook gevolgen voor de vermogensbeheerders, signaleert Séverine Claquin, hoofd beleggingsproducten bij Federal Finance. ‘We hebben toen een afname gezien van de interesse van particuliere beleggers in vermogensbeheer.’ Vandaag wordt discretionair beheer door de lage rentes voor risicoloze beleggingen en de moeilijk te doorgronden financiële markten echter weer meer gesmaakt, stelt Claquin vast.

‘Geconfronteerd met het enorme aanbod van fondsen en commerciële producten, voelen particuliere beleggers zich vaak hulpeloos. Ons team voor privaat vermogensbeheer stelt zijn expertise ter beschikking om voor hen investeringen te doen die passen bij hun specifiek risicoprofiel en hun beleggingshorizon.’ De lokroep van de beurs heeft veel te maken met de barre rente op de spaarboekjes. De reden voor de lage rente ligt bij de Europese Centrale Bank (ECB) die haar belangrijkste rentetarief in juni heeft teruggeschroefd tot amper 0,15 procent. Het is die zogenaamde beleidsrente waarop banken zich baseren voor hun eigen rentetarieven.

Tranendal

Volgens zwartkijkers zal dat ultrasoepele geldbeleid in een tranendal eindigen. Zij menen dat de ECB de waarde van aandelen en obligaties kunstmatig opdrijft. De beurzen weerspiegelen in die optiek niet langer de economische realiteit en zijn met andere woorden zwaar gedopeerd. De monetaire critici verwachten daarom een forse correctie. Isabelle Bars, portefeuillebeheerder bij Federal Finance, deelt dat pessimisme niet.

‘Het klopt dat de macro-economische context niet bijzonder gunstig is. Het nieuws uit de Zuid- Europese economieën en de bankensector blijft somber, en dan zijn er ook nog eens de geopolitieke spanningen in Oekraïne en Palestina. Maar de ECB zal nog een tijdlang goedkoop geld in de markt blijven pompen om deflatie te vermijden. Dat zal de langetermijnrente nog een tijd laag houden en geld naar de beurzen stuwen.’ ‘Gezien die context hebben we onze cashpositie afgebouwd en geïnvesteerd in obligatiefondsen die beleggen buiten de eurozone en in opkomende economieën zoals die in Azië’, legt Bars uit. ‘Op de aandelenmarkten gaan we voor een geografische spreiding. Zo hebben we onder meer beleggingen in de VS, de ontluikende markten en Japan.’

Thematische keuzes

Bij de fondsenkeuze houdt Federal Finance rekening met enkele specifieke thema’s die in zijn strategie passen. ‘Zo zijn we de jongste tijd zeer geïnteresseerd in goudmijnaandelen’, zegt Bars. ‘Die bedrijven hebben de jongste maanden fors geherstructureerd, waardoor ze de kosten van het naar boven halen van het edelmetaal hebben kunnen drukken. Toch noteren ze op dit ogenblik nog altijd vrij goedkoop.’ ‘Andere thema’s die bij Federal Finance op veel interesse kunnen rekenen, zijn watervoorziening. De stijgende levensstandaard in ontwikkelingslanden maakt dat dit een markt met een enorm potentieel is’, zegt Bars. ‘Maar ook online beveiligingssystemen, want daar was de jongste tijd natuurlijk heel wat rond te doen.’ Voor particuliere beleggers is het niet eenvoudig om op die grote thema’s in te spelen. ‘Er zijn duizenden fondsen’, zegt Bars. ‘Daarvan moet je niet alleen achterhalen hoe goed ze het doen, maar ook op welke manier. In welke markten beleggen ze? Met een agressieve of defensieve strategie? Dat is onze sterkte: de juiste fondsen vinden.’ 

Vermogensbeheer bij Federal Finance: concreet

Niet iedereen heeft de tijd, ambitie of kennis om zijn eigen vermogen te beheren. Gelukkig kunt u daarvoor terecht bij een vermogensbeheerder zoals Federal Finance Gestion. Die dochteronderneming van Crédit Mutuel Arkéa – waartoe ook Fortuneo behoort – is gespecialiseerd in het beheer van activa namens derden. Het heeft op dit ogenblik meer dan 41 miljard euro in zijn beheer. Via Fortuneo Portfolio Management kunnen beleggers al terecht bij Federal Finance vanaf een bedrag van 25.000 euro. De vermogensbeheerder heeft vier typeportefeuilles uitgewerkt, gaande van zeer defensief (55 tot 85 procent in obligaties) tot zeer dynamisch (50 tot 100 procent in aandelen). Elke portefeuille wordt op maat gemaakt, rekening houdend met de beleggingshorizon, de rendementsobjectieven en het risicoprofiel van de klant. Dat gebeurt via een uitgebreide vragenlijst. Het profiel van die portefeuille staat echter niet in steen gebeiteld. Als het risicoprofiel bijvoorbeeld wijzigt, verandert het beheer mee.

De beleggingen zelf gebeuren uitsluitend via de zogenaamde ‘open architectuur’. Dat betekent dat Federal Finance het geld niet in eigen fondsen stopt, maar wel in die van fondsenhuizen als Amundi, Franklin Templeton, JPMorgan, Invesco, Blackrock… Elk kwartaal krijgen klanten een overzicht van de prestatie van hun portefeuille. Ze vernemen dan ook in wat voor effecten er belegd is, en waar in de wereld. Natuurlijk kunnen ze ook op gelijk welk moment contact opnemen met hun Fortuneo-adviseur.

Meer info op www.fortuneo.be

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.