TAKE THE LEAD

Van opleiding naar praktijk

 © Photo News

 © Photo News

De opleiding Take the Lead stoomde heel wat deelnemers klaar om verdere stappen in de digitalisering van hun bedrijf te zetten. Twee deelnemers vertellen hoe zij na de eerste editie van Take the Lead theorie omzetten in praktijk.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

‘Finaal groeide de overtuiging dat ik het anders en sneller wil aanpakken’

Toen Jelle Meersmans begin dit jaar Take the Lead volgde, was hij nog bij Lampiris aan de slag. Die groenestroomproducent werd opgeslokt door energiereus Total, en voor Meersmans ging het na die overname allemaal toch net iets te traag.

‘Disruptie ligt vaak moeilijk in een heel groot bedrijf, omdat daar altijd een beetje de arrogantie van de macht speelt. Als je impact wilt hebben in een sector die de grootste disruptie kent sinds de industriële revolutie, moet je zelf je weg uitstippelen. Dat besef is de voorbije maanden almaar sterker gegroeid, en daarom ben ik in september overgestapt naar Enervalis. Die scale-up ontwikkelt slimme software om het energiegebruik in gebouwen of elektrische auto’s zo efficiënt en groen mogelijk aan te sturen op basis van artificiële intelligentie’, zegt Meersmans.

‘Toen ik de opleiding startte, was disruptie voor mij geen onbekend begrip, maar toch heb ik er nog flink wat opgestoken. Daar is ook de overtuiging gegroeid dat ik het anders en sneller wilde. En dat er de volgende jaren nieuwe bedrijven zullen opstaan die snel zullen doorgroeien tot de belangrijke spelers in hun sector. Van dat groeiverhaal wilde ik graag ook zelf deel uitmaken.’ 

‘Nieuwe inzichten opgedaan’ 

Toen Robin Muliawan met de opleiding startte, broedde hij al enige tijd op een app om alle persoonlijke medische informatie te bundelen die smartphones vandaag haast permanent screenen en opslaan. Dankzij die app zouden verzorgers en artsen medische gegevens kunnen delen.

Tegelijk zou de app verbinding maken met slimme toestellen in het ziekenhuis. Via het internet der dingen zou een dokter op een andere locatie dan machines kunnen raadplegen die naast het bed van de patiënt staan. Via Take the Lead kwam Robin Muliawan in contact met Michael Beal, de Belgische topman van Microsoft.

'Hij verwees me door naar het Microsoft Innovation Center, dat me kon helpen om de app en mijn businessplan uit te bouwen. Ik leerde bij Take the Lead ook hoe je digitale transformaties in de praktijk omzet en ze in een werkbaar businessmodel giet. Mede dankzij de opleiding ben ik intussen van mijn plan afgestapt.

In België bestaat er zeker een markt voor, maar op wereldschaal bekeken kom ik met deze app wellicht net iets te laat. Jammer? Misschien wel, maar ik heb geleerd om een idee vanuit verschillende hoeken en perspectieven te bekijken. En dat inzicht komt me nog dagelijks van pas bij PearlChain, het softwarebedrijf waar ik werk.’

 © Belga © Belga

Advertentie

Advertentie