Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleggen in een wereld van baanbrekende technologie

©Shutterstock

Technologische innovatie is overal en verandert razendsnel en fundamenteel onze economie en ons dagelijks leven. Traditionele bedrijven en sectoren worden bedreigd en tegelijk ontstaan enorme beleggingsopportuniteiten. Hoe spelen beleggers het best in op deze disruptieve megatrend?

De wereldeconomie kent twee motoren voor groei: een stijging van het aantal arbeidskrachten en een verbetering van de productiviteit van arbeid. Meestal gaan beide hand in hand. Maar de komende 10 jaar worden vele grote geïndustrialiseerde én opkomende landen geconfronteerd met vergrijzing en een afname van de actieve bevolking. We zullen moeten omgaan met een economie voortgestuwd door één enkele motor. Maar dat is niet noodzakelijk een probleem, aangezien de huidige technologische revolutie een ware adrenaline-injectie geeft aan productiviteit.

50%
Technologische innovatie zorgde in de OESO-landen in de laatste twee decennia voor 50 procent van de groei in het bruto binnenlands product.

Advertentie

Uit alles blijkt dat technologie vandaag een uitzonderlijke periode van snelle vooruitgang kent. De productie van microprocessoren is sneller en kan goedkoper, de omvang van computernetwerken groeit exponentieel, data verwerken en opslaan gebeurt steeds energie-efficiënter... Dit samenvallen van belangrijke technologische ontwikkelingen is uitstekend nieuws voor de economie. De ervaring leert dat daar duurzame verbetering van productiviteit uit volgt.

Opportuniteiten voor beleggers

Technologische innovatie zorgde in de OESO-landen in de laatste twee decennia voor 50 procent van de groei in het bruto binnenlands product. En de veranderingen treffen bedrijven in alle sectoren. Uit een studie van consultant Accenture blijkt dat bijna 9 op de 10 bedrijfsleiders verwachten dat de industrie waarin ze actief zijn de komende 3 jaar met een nooit geziene snelheid zal veranderen dankzij technologische vooruitgang.

'Ook voor beleggers is dat uitstekend nieuws: in tijden van disruptie, zijn er vaak de meeste beleggingsopportuniteiten.'


Ook voor beleggers is dat uitstekend nieuws: in tijden van disruptie, zijn er vaak de meeste beleggingsopportuniteiten. Dat blijkt uit de opkomst van baanbrekende technologiebedrijven die innovatieve ideeën hebben omgezet in een duurzame bron van winstgroei. Dankzij grensverleggende technologie hebben deze bedrijven producten en diensten ontwikkeld die 10 jaar geleden ondenkbaar waren.

Hoe kunnen beleggers profiteren van technologische disruptie?

De themastrategieën van Pictet Asset Management zetten u op weg. De thematische beleggingsteams van Pictet Asset Management zijn gespecialiseerd in de identificatie van de sterkste bedrijven die succesvol kunnen zijn in de nieuwe, door technologie gedomineerde wereld.

Zo wordt in het thema Robotica belegd in bedrijven die nieuwe generaties robots maken om mensen te assisteren in industriële processen, die robots ontwerpen om ons dagelijks leven makkelijker te maken en die slimme software ontwikkelen waarmee de robots kunnen zien, voelen, communiceren, verwerken en ageren.

Het thema Digitalisering biedt blootstelling aan de belangrijkste drivers van de techindustrie voor de komende jaren, zoals big-data-analyse, blockchain, de deeleconomie, sociale media en cloudcomputing. Niet te vergeten is natuurlijk ook het internet der dingen. Naar schatting zullen tegen 2020 meer dan 5 miljard mensen met 50 miljard apparaten online zijn.

Deze exponentiële toename in internetgebruik maakt van informatiebeveiliging een absolute prioriteit voor individuen, ondernemingen en overheden.

In het thema Beveiliging kiest Pictet Asset Management voor bedrijven met de meest efficiënte IT-oplossingen die ons beschermen tegen virtuele en fysieke bedreigingen. De gevaren zijn hier niet min. Denk alleen al aan de cyberaanval WannaCry, die eerder dit jaar meer dan honderdduizend computers besmette met zogenoemde gijzelsoftware en naar schatting 8 miljard dollar schade veroorzaakte. Dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Zo becijferde de Britse verzekeringsmaatschappij Lloyd’s of London enkele maanden geleden dat een wereldwijde cyberaanval de wereldeconomie tot 121 miljard dollar kan kosten, dat is twee keer de totale schade van orkaan Irma.

©MFN

Maandelijkse nieuwsbrief
Wordt u graag op de hoogte gehouden van de laatste trends en ontwikkelingen binnen beleggen?
Meld u hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie