Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De balans van 10 jaar beleggen in de digitale revolutie

©Shutterstock

Een interview met Sylvie Séjournet, beheerder gespecialiseerd in het beleggingsthema Digitalisering bij Pictet Asset Management

De kans is groot dat u dit artikel op een smartphone leest. ‘Toen we onze beleggingsstrategie in 2008 lanceerden, waren er 5 miljoen iPhones in omloop. Vandaag worden er wereldwijd meer dan 1 miljard smartphones per jaar verkocht1. Hoe dit toestel razendsnel een vaste plaats in ons dagelijks leven heeft veroverd, illustreert treffend de snelheid en kracht van de digitale revolutie’, zegt Sylvie Séjournet.

‘In de afgelopen jaren heeft ons beleggingsthema Digitalisering geprofiteerd van de toenemende sterke groei in internetgebruik en van de transitie naar digitaal in een aantal sectoren. De trends die het beleggingsthema goed lieten presteren, zijn bovendien nog altijd duidelijk merkbaar en nemen zelfs in kracht toe’, merkt Séjournet op.

Digitale revolutie
Naar schatting zullen er in 2020 meer dan 5 miljard mensen online zijn, met 50 miljard geconnecteerde apparaten zoals smartphones, tablets, auto’s of huishoudtoestellen. Sylvie Séjournet verduidelijkt: ‘Deze grootschalige digitalisering transformeert de manier waarop we bankieren of shoppen, hoe we reclame te zien krijgen of gebruik maken van media, entertainment, gezondheidszorg of transport.

‘Digitaal betekent marktaandeel. En dat marktaandeel van interactieve bedrijven zal verder exponentieel toenemen'

Sylvie Séjournet
Senior Investment Manager

Alle aspecten van ons dagelijks leven veranderen ingrijpend. En ook op de economie is de impact enorm. Bedrijven zoals Airbnb of Facebook hebben de spelregels van de traditionele hotelindustrie en mediasector definitief herschreven. De komende jaren gaat dat ook in de meeste andere bedrijfstakken gebeuren. Geschat wordt dat de positie van een derde van de huidige marktleiders uit alle sectoren bedreigd is, als ze digitalisering niet opnemen in de manier waarop ze zakendoen.’

IoT, deeleconomie en big data
De groeimogelijkheden blijven enorm dankzij verdere technologische vooruitgang. Het internet der dingen bijvoorbeeld kan ons leven een stuk makkelijker maken. Op koude dagen wordt vanaf de ontbijttafel de autoverwarming al aangezet en als het warm is, kunt u op kantoor de rolluiken thuis sluiten of de airconditioning activeren. Of uw koelkast bestelt automatisch online wat nodig is.

Door de snelle opkomst van het internet der dingen, maar ook door explosie van het gebruik van sociale media of van de deeleconomie, verzamelen bedrijven steeds meer data. Die worden met behulp van slimme software geanalyseerd om tot commercieel waardevolle inzichten te komen. ‘Digitaal betekent marktaandeel’, zegt Sylvie Séjournet. ‘En dat marktaandeel van interactieve bedrijven zal verder exponentieel toenemen.’ Volgens het Internationaal Monetair Fonds groeit de digitale economie drie keer sneller dan de wereldeconomie. Het lijkt vanzelfsprekend dat hier ook voor beleggers enorme opportuniteiten ontstaan.

De alomtegenwoordigheid van artificiële intelligentie (AI)

Bijna elk aspect van ons leven wordt digitaal. Hierdoor ontstaan interessante investeringsmogelijkheden. De meest recente is de verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI), die doordringt in bijna elke sector.

AI is al een integraal onderdeel van veel bedrijfsmodellen. Bovendien voorspelt onderzoeksbureau Gartner dat ten minste 40 procent van alle nieuwe professionele software AI-technologie zal bevatten.

©Pictet Asset Management

Investeren in de digitale wereld is voor Pictet Asset Management niet nieuw. Onze reis begon 10 jaar geleden met de lancering van de strategie Digitalisering. Ons beleggingsthema belegt in bedrijven die inspelen op de overgang naar digitaal met de creatie van een nieuwe golf van interactieve en innovatieve businessmodellen.

Beleggen in de E-volutie
Het thema omvat veel van ‘s werelds meest innovatieve en revolutionaire ondernemingen. Deze bedrijven zijn actief in tal van digitale segmenten, waaronder e-commerce, online reclame, online videogames, big data-analyse, deep-learningsoftware, betaalsystemen, nieuwe financiële technologie (fintech), online opleidingen en interactieve e-gezondheidszorg. Ga naar onze website voor de beleggingskansen in Digitalisering.

Ontdek onze themafondsen
Wordt u graag op de hoogte gehouden van de laatste trends en ontwikkelingen binnen beleggen? Meld u hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief of ga naar onze website.

1 : Counterpoint Research: Quarterly Market Monitor Q1 2018.

Dit informatiedocument wordt uitgegeven door Pictet Asset Management (Europe) SA, 15, avenue J.F. Kennedy L-1855 Luxembourg. De informatie en gegevens in dit document mogen niet worden beschouwd als een verzoek of aanbieding om enige effecten of financiële instrumenten te kopen, verkopen of hierop in te schrijven. Informatie, meningen en ramingen in dit document geven een overtuiging weer op de oorspronkelijke publicatiedatum en kunnen zonder kennisgeving worden gewijzigd. Pictet Asset Management (Europe) SA heeft geen stappen ondernomen teneinde te waarborgen dat de effecten waarnaar in dit document wordt verwezen geschikt zijn voor een bepaalde belegger en dit document vervangt niet een eigen onafhankelijke beoordeling. Beleggers wordt aangeraden te onderzoeken of een bepaalde belegging voor hen geschikt is in het licht van hun financiële kennis en ervaring, beleggingsdoelstellingen en financiële situatie of om specifiek advies van een professionele adviseur in te winnen alvorens een beleggingsbesluit te nemen.

1 : Counterpoint Research: Quarterly Market Monitor Q1 2018

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie