Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Hoe houdt u uw beleggingsportefeuille in topconditie?

©iStock

We worden steeds ouder en blijven langer gezond. Dat is te danken aan vooruitgang in de gezondheidszorg, efficiëntere ontwikkeling van betere medicijnen alsook groeiende aandacht voor een schoner milieu, een gezonde voeding en levensstijl. Deze krachtige onderliggende trends bieden ook sterke beleggingsopportuniteiten.

Een baby die vandaag ergens ter wereld geboren wordt, heeft een levensverwachting van bijna 72 jaar. Dat is de helft meer dan de 48 jaar uit 1950. In België is de huidige levensverwachting zelfs 81,5 jaar. Sommige wetenschappers voorspellen dat al meer dan de helft van de meisjes die nu geboren worden in Noordwest-Europa ouder dan honderd wordt.

We zijn ons steeds beter bewust van wat een negatieve of positieve invloed op onze gezondheid heeft. Er raakt steeds meer bekend over de impact van luchtvervuiling, maar ook over het effect van goede voeding op onze gezondheid. Vooral in de ontwikkelde wereld leggen consumenten meer de nadruk op gezonde voeding, bijvoorbeeld door te kiezen voor biologische ingrediënten en door allerlei kunstmatige toevoegingen te vermijden.

"Sterke bedrijven die een grote bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van onze gezondheid, het milieu en de kwaliteit van onze voeding bieden zeer gezonde beleggingsopportuniteiten."

Bruno Hellemans
Head of Sales België en Luxemburg, Pictet AM

‘We leven langer en tegelijk stijgt het algemene welvaartsniveau’, vat Bruno Hellemans samen. ‘Het is dan ook geen verrassing dat we als samenleving een groter deel van onze inkomsten besteden aan gezondheid. Overheden verhogen hun investeringen om leeftijdgerelateerde ziekten op te lossen en stedelijke vervuiling tegen te gaan, terwijl consumenten meer uitgeven aan gezondere voeding.’

De cijfers getuigen duidelijk van de verschuiving in onze prioriteiten. In de ontwikkelde landen stegen de overheidsuitgaven voor gezondheidszorg in de afgelopen tien jaar met meer dan 2 procent per jaar (1)*. Aan de consumentenzijde wordt voorspeld dat de wereldwijde markt voor biologisch voedsel zal groeien met 14 procent per jaar tot 2021 (2)*.

De ontwikkelingen die schuilgaan achter de groeiende levensverwachting zetten allerlei veranderingen in gang. Juist in gebieden waar de verandering het snelst gaat, liggen goede kansen voor bedrijven om de omzet snel te laten groeien

Hoe als belegger inspelen op de megatrends achter een langer en gezonder leven?

De themastrategieën van Pictet AM zetten u op weg. ‘Wij gaan op zoek naar  de sterkste bedrijven die de grootste bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van onze gezondheid, het milieu en de kwaliteit en duurzaamheid van onze voeding. Deze bedrijven bieden zeer gezonde beleggingsopportuniteiten’, weet Bruno Hellemans.

Zo belegt het thema ‘Nutrition’ in bedrijven die oplossingen ontwikkelen om de steeds grotere wereldbevolking voedsel te verschaffen met een hogere voedingswaarde, dat bovendien op een efficiënte en duurzame manier wordt geleverd. ‘Het gaat om innovaties die de landbouwproductiviteit verbeteren, de efficiëntie in verwerking en transport van voedsel verhogen en voedingswaarde maximaliseren’, legt Hellemans uit.

Het thema ‘Biotech’ focust op een sector die voorloopt in medische innovatie door te beleggen in bedrijven die biologische processen gebruiken om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. ‘Doorbraken kunnen hier bijzonder winstgevend zijn’, tipt Bruno Hellemans.

Milieubescherming is het belangrijkste thema van onze strategie ‘Environmental Opportunities’. ‘Ongezonde leefmilieus veroorzaken wereldwijd bijna een kwart van alle sterfgevallen, waarbij vooral ziekten die verband houden met luchtvervuiling een bijzonder zware tol eisen (3)*. Bedrijven met oplossingen om natuurlijke hulpbronnen te beschermen en vervuiling te verminderen hebben mooie groeivooruitzichten’, besluit Hellemans.

 

Maandelijkse nieuwsbrief
Wordt u graag op de hoogte gehouden van de laatste trends en ontwikkelingen binnen beleggen?
Meld u hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Bronnen:

  1. OECD
  2. Gartner, gebaseerd op samengestelde jaarlijkse groei
  3. Wereldgezondheidsorganisatie

 

Dit informatiedocument wordt uitgegeven door Pictet Asset Management (Europe) SA, 15, avenue J.F. Kennedy L-1855 Luxembourg. De informatie en gegevens in dit document mogen niet worden beschouwd als een verzoek of aanbieding om enige effecten of financiële instrumenten te kopen, verkopen of hierop in te schrijven. Informatie, meningen en ramingen in dit document geven een overtuiging weer op de oorspronkelijke publicatiedatum en kunnen zonder kennisgeving worden gewijzigd. Pictet Asset Management (Europe) SA heeft geen stappen ondernomen teneinde te waarborgen dat de effecten waarnaar in dit document wordt verwezen geschikt zijn voor een bepaalde belegger en dit document vervangt niet een eigen onafhankelijke beoordeling. Beleggers wordt aangeraden te onderzoeken of een bepaalde belegging voor hen geschikt is in het licht van hun financiële kennis en ervaring, beleggingsdoelstellingen en financiële situatie of om specifiek advies van een professionele adviseur in te winnen alvorens een beleggingsbesluit te nemen.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie