Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Innovatie in beveiliging creëert enorme kansen

©Pictet

Onze behoefte aan fysieke en virtuele veiligheid blijft groeien en wordt almaar complexer. Zo ontstaan enorme kansen voor bedrijven die innovatieve beveiligingsoplossingen ontwikkelen.

In onze geglobaliseerde en steeds meer verbonden wereld, was onze veiligheid nooit belangrijker. Zowel fysiek als virtueel worden we bedreigd - van epidemieën en terrorisme tot cyberaanvallen die regeringen en vitale infrastructuur onderuit kunnen halen.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie verhuizen elke week 3 miljoen mensen naar de steden. Dat zien we vooral in China, waar ongeveer 250 miljoen mensen al van het platteland naar de steden zijn verhuisd. En de plannen voor eenzelfde aantal stedelijke migraties in het komende decennium liggen al klaar.

Advertentie
©Shutterstock

Dat leidt tot een grotere en meer dringende vraag naar fysieke beveiligingsoplossingen zoals CCTV (red. Closed-circuit television, een systeem dat bij cameratoezicht gebruikt wordt) en toegangscontrolesystemen die mensen beveiligen in sterk bevolkte gebieden. De groeivoorspellingen voor deze markt zijn hoog. Aanbieders van innovatieve oplossingen zoals elektromagnetische sloten of uitgebreide huisbeveiligingssystemen kunnen hun inkomsten zien groeien met 10 procent per jaar in de komende vijf jaar, volgens schattingen van Pictet Asset Management.

Groeiende vraag naar veiligheidsdiensten

Ook de sector van de veiligheidsdiensten kent een stijgende groei. Diensten die zich richten op testen en controles, bewaking en professionele bescherming, beheer van gevaarlijk afval en recallmanagement doen het steeds beter.

In die categorie zit ook de beveiliging van de levensmiddelenindustrie, een grote en groeiende markt die volgens MarketsandMarkets in 2020 zo'n 16 miljard dollar waard zal zijn. Wetgeving legt meer en meer testen, analyses en inspecties op, en dat doet de vraag naar innovatie in deze sector groeien.

16 mld dollar
De beveiliging van de levensmiddelenindustrie zal volgens de prognoses in 2020 zo'n 16 miljard dollar waard zijn.

Er ontstaan meer en meer bedrijven die aan de strenge regelgeving in voedselveiligheid kunnen voldoen, met steeds meer innovatieve oplossingen als gevolg. Met de bestaande technieken kunnen besmettingen vandaag al veel sneller en efficiënter gedetecteerd worden in de productieketen van levensmiddelen - en er komen alsmaar nieuwe mogelijkheden bij.

118.000 cyberaanvallen per dag

Ook de virtuele wereld kent een groeiende behoefte aanbeveiligingsoplossingen. De vraag stijgt als gevolg van de toename van het aantal cyberaanvallen: momenteel worden er dagelijks tot 118.000 aanvallen ontdekt, naast de vele andere die onder de radar blijven.

©Shutterstock

De wereld is steeds meer verbonden en het risico op cyberaanvallen wordt groter door het internet der dingen (IoT) – de term die de miljarden apparaten benoemt die op internet zijn aangesloten. De uitbreiding van de doelen die aangevallen kunnen worden maakt het aantrekkelijker voor de hackers en vergroot de kans op diefstal van data.

 

De zogenoemde autonome wagen, die stilaan werkelijkheid wordt, valt eveneens in het domein van de IoT-technologie. Ook deze nieuwe technologie biedt meer efficiëntie, maar leidt tegelijk tot kwetsbaarheden en dus meer kansen voor criminele cyber-aanvallen die de controle van die auto's overnemen.

Verfijnder en diverser

Door de snel veranderende aard van het landschap van IT-beveiliging, worden de nieuwste producten verfijnder en diverser. Ze worden gebruikt voor internetbeveiliging, beveiligde elektronische betalingen, bewakings- en toegangscontrolesystemen of biometrie.

Cybersecuritybedrijven bieden al langer oplossingen zoals encryptie en firewalls. Nieuwere producten zorgen onder meer voor het voorkomen van realtime aanvallen door netwerkmonitoring, zelflerende machines en kunstmatige intelligentie (AI).

Om gelijke tred te houden met de aanvallers, ontwikkelt de cybersecuritymarkt zich snel. Dat heeft ook op de fysieke wereld een impact. In de domeinen van onder meer biometrie, bewakingssystemen en elektronische betalingen zal nog meer vooruitstrevende beveiligingstechnologie ontwikkeld worden, die helpt bij de bestrijding van misdaad en terrorisme via grootschalige datamining. Deze techniek kan anomalieën detecteren en in een vroeg stadium waarschuwen voor mogelijke bedreigingen.

Maandelijkse nieuwsbrief
Wordt u graag op de hoogte gehouden van de laatste trends en ontwikkelingen binnen beleggen?
Meld u hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie