Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Topkunst voor iedereen!

Belfius Art Gallery ©Dries Luyten

De Belfius-kunstcollectie is met meer dan 4.300 kunstwerken uit de 16de eeuw tot nu de grootste collectie van Belgische kunst van het land. En die collectie is er ook voor u.

In de Belfius Art Gallery

We stellen onze kunstcollectie graag open voor u, voor iedereen. Dat doen we met een jaarlijks wisselende tentoonstelling in onze nieuwe galerij, op de 32ste verdieping van de Belfius-toren in Brussel. U ontdekt er zo’n 60 werken van zowat alle grote namen uit de Belgische kunst, zoals De overstroming van René Magritte, Het zotte geweld van Rik Wouters, De verloofden van Constant Permeke, De stad bij dageraad van Paul Delvaux, Mur de la montée des anges van Jan Fabre ... En werken van Pieter Paul Rubens die zelden worden tentoongesteld: De roof van de Sabijnse maagden en De verzoening tussen Romeinen en Sabijnen.

De galerij opent vanaf 17 oktober 2015 twee zaterdagen per maand de deuren voor het grote publiek. Ook voor wie blind of slechtziend is. Want dankzij speciaal opgeleide gidsen die de kunst op een aangepaste manier beschrijven, kunnen ook zij van de werken genieten.

©Emmanuel Crooÿ

Ook bij u in de buurt

De kunstwerken zijn trouwens niet alleen in onze galerij in Brussel te bewonderen. We brengen de collectie ook graag dichter bij u, in musea en tentoonstellingen in uw buurt. Zo zullen bijvoorbeeld De schilder in zijn tuin van Gustave Van de Woestyne en Stilleven met vis van Albert Saverys te zien zijn op de tentoonstelling NERVIA/SINT-MARTENS-LATEM. Koppelteken in het Museum Van Elsene. Lili Dujouries Between black and pink is dan weer te bekijken in het Gentse S.M.A.K., op de tentoonstelling Plooien in de tijd.

Wilt u de galerij bezoeken? Dat kan vanaf 17 oktober 2015, twee zaterdagen per maand. U moet vooraf alleen even online inschrijven op www.belfius.be/art.

Meer info over de galerij, werken in bruikleen, tentoonstellingen en de collectie vindt u voortaan op
www.belfius.be/art. Mét virtual tour.

 

 

En online

Grasduint u graag thuis door onze collectie? Dat kan ook, op de nieuwe website www.belfius.be/art. Daar vindt u zo’n 100-tal werken terug, telkens met een beschrijving en een biografie van de kunstenaar. Of u maakt een virtuele wandeling door de nieuwe galerij, zoomt in op de werken die er worden tentoongesteld en leest er meer over. Alsof u echt door de galerij kuiert …

De Belfius Art Collection

Belfius kan voor haar tentoonstellingen en samenwerkingen uit een indrukwekkende collectie putten die bijna vijf eeuwen bestrijkt. Met een uitgebreide verzameling Vlaamse meesters uit de 16de en 17de eeuw met topwerken van onder andere Antoon van Dyck, Jacob Jordaens, Pieter Paul Rubens, Pieter Pourbus, Herri met de Bles en Jan Brueghel. Dit deel van de collectie bevat ook belangrijke wandtapijten, meubilair en beeldhouwkunst uit die periode.

©Emmanuel Crooÿ

In de Belfius-collectie vindt u ook moderne Belgische kunst van 1860 tot 1960, die alle stromingen vanaf het realisme toont: van James Ensor en Constant Permeke tot Paul Delvaux en René Magritte. En ook de hedendaagse kunst is vertegenwoordigd, van de jaren 60 tot nu, met werken van alom geprezen kunstenaars als Marcel Broodthaers, Roger Raveel, Luc Tuymans, Jan Fabre, Pierre Alechinsky, Berlinde de Bruyckere en Ann Veronica Janssens.

De Belfius-collectie werd gedurende vele decennia bijeengesprokkeld en bundelt de kunstverzamelingen van de oude financiële instellingen Gemeentekrediet, Paribas Bank België en BACOB Bank België. Zowel het Gemeentekrediet als Paribas Bank België begonnen na de Tweede Wereldoorlog met het verzamelen van waardevolle kunstwerken uit het nationale erfgoed om te vermijden dat ze naar het buitenland zouden verdwijnen.

Het Gemeentekrediet legde van in het begin het accent op Belgische kunst vanaf 1860, terwijl Paribas Bank België kunst uit de 16de tot de 18de eeuw kocht en zich vervolgens toelegde op moderne en hedendaagse kunst. BACOB Bank België legde dan weer vanaf 1980 een kunstcollectie aan en richtte zich daarbij uitsluitend op hedendaagse kunst. Door de verschillende invalshoeken van die collecties overspant de kunstverzameling van Belfius bijna vijf eeuwen. 

 

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.