Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een groen eiland in hartje Brussel

Urban Court in centrum Brussel

De vraag naar leefruimte in Brussel-centrum blijft groot. ‘Met de ombouw van oude kantoren naar woningen helpen we de stad en haar bewoners vooruit’, zegt Laurent Hemelaers, development manager bij AG Real Estate. Hij begeleidt het project Urban Court, dat stilaan vormt krijgt en symbool staat voor onze nieuwe manier van wonen.

‘Dit gebouw van 19.000 vierkante meter ligt op een boogscheut van de Nieuwstraat. Het was tientallen jaren een bank. Toen die het gebouw verliet, kozen de eigenaars ervoor het om te toveren tot woongelegenheid’, zegt Laurent Hemelaers. ‘De behoefte aan woonruimte in Brussel is enorm. Zowel het gewest als de gemeenten willen inwoners naar het stadscentrum lokken. En de Brusselaars willen terugkeren naar het kloppende hart van de stad.’

De instelling van de stadsbewoners verandert. Meer gezinnen zijn zich bewust van het belang van nabijheid. Ze willen eindeloze en vervuilende verplaatsingen vermijden en hopen hiermee aan levenskwaliteit te winnen. ‘Die mensen zoeken betaalbare en kwalitatieve woningen’, meent Hemelaers.

Advertentie

Hecht weefsel

AG speelde verschillende architectenbureaus uit. MDW haalde het en met zijn project trok de ontwikkelaar naar de gemeente en het gewest. Het project bestaat uit 142 studio’s en appartementen met één tot drie slaapkamers. Oorspronkelijk bestond het gebouw uit een blok. Nu zijn er drie gebouwen met daartussen een groen eiland dat een tuinarchitect ontwierp om de bewoners van koelte te voorzien.

De bewoonbare oppervlakte van Urban Court bedraagt nog maar 13.000 vierkante meter. ‘De vermindering van de oppervlakte verhoogt de woonkwaliteit en we vermijden storende inkijk’, benadrukt Hemelaers, zelf een architect van opleiding.

‘Wij willen dat er een hechte relatie met de buurt tot stand komt zodat iedereen er aangenaam kan wonen.’

Laurent Hemelaers
development manager bij AG Real Estate

‘We zijn geen fan van gesloten projecten. Wij willen dat er een hechte relatie met de buurt tot stand komt zodat iedereen er aangenaam kan wonen. We gaan voor een periode van tien tot vijftien jaar voor een duurzame en verantwoorde aanpak waar multifunctionaliteit en diversiteit, milieu, levenskwaliteit en gezelligheid samengaan. Ook de wijk profiteert van dit project. Urban Court draagt bij aan een hechter stedelijk weefsel in het centrum van de stad. Het getuigt van een multifunctionele stadsvisie in plaats van de oude stedelijke logica met stadspolen, met strikt gescheiden kantoren, handelszaken en vrije tijdszones.’

‘Op de gelijkvloerse verdieping kiezen we voor studio’s met de allures van een ‘kunstatelier’. Ze zijn naar het groene eiland gericht en dankzij beplanting zijn de woningen aan het zicht van de straat onttrokken. De studio’s hebben mezzanineslaapkamers en zijn vooral op jonge kopers gericht. Dat ondersteunt de diversiteit onder de bewoners’, zegt Hemelaers.

De ecologisch voetafdruk is klein. De appartementen en studio’s van Urban Court beantwoorden aan de strengste energiecriteria dankzij de blinden en zonnepanelen, de condensatieketels, de goed doordachte ventilatie en het hoogrendementsglas.

Brownfieldontwikkeling

Net als de meeste andere Europese grootsteden wil het Brussels Gewest de ongebreidelde expansie van de stadsrand een halt toe roepen. Ze veroorzaakt mobiliteitsproblemen en de groene ruimte wordt steeds meer gebetonneerd. Vandaar dat AG Real Estate investeert in brownfields. Het waardeert oude bedrijfsterreinen vaak met sterk vervuilde bodems op en geeft ze een nieuwe toekomst. In Mechelen is het samen met Vooruitzicht een partner in het Ragheno-project.  Op termijn worden de overblijvende fabrieksgebouwen afgebroken, de sterk vervuilde grond afgevoerd en gesaneerd om er kwalitatieve woningen te bouwen.

Benieuwd naar meer?

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.