Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Originaliteit rendeert bij vastgoed

Appartementen met twee slaapkamers scoren uitstekend als vastgoedbelegging. Maar overwoog u al originelere alternatieven? Die bieden u vaak beheer zonder kopzorgen en een mooie financiële return.

Wie geld opzij heeft staan, koopt een studio of een klein appartement, in de hoop op een aantrekkelijk rendement en een mooie meerwaarde bij herverkoop. Maar er bestaan ook andere scenario’s. U kunt een garage, een kot, een serviceflat of een commerciële ruimte kopen. Professionals ontwikkelden alternatieve vastgoedproducten en bieden een waaier aan diensten, die de verhuurder van zijn verplichtingen en aansprakelijkheden verlossen.

Groen beleggen

Péronnes Invest bouwt het pretpark Your Nature in Antoing, in de streek van Doornik. In een eerste fase worden 188 toeristische verblijfplaatsen gebouwd in een bos van 280 hectare, waarvan 48 hectare uit meren bestaat. Daarbij nam Péronnes Invest tal van milieuvriendelijke maatregelen: samenwerken met lokale bedrijven, prefab in houtskelet, heipalen om de voetafdruk van 3.378 woningen zo klein mogelijk te houden, enzovoort.

©RV

Péronnes Invest verkoopt zijn woningen per stuk aan particulieren. Kostprijs schommelt tussen 155.000 en 495.000 euro. Het bedrijf kan aan ook huurbeheer op zich nemen en garandeert een rendement van 5 procent triple net. Dat wil zeggen: vrij van taksen (onroerende voorheffing en lokale belastingen), van kosten van mede-eigendom, en van onderhouds- en herstellingskosten.

‘De aankoop gebeurt in volle eigendom, met 20 jaar afstand van het vruchtgebruik aan Péronnes Invest’

Antoine Vanneste
verantwoordelijk voor de commercialisering bij Péronnes Invest

‘De aankoop gebeurt in volle eigendom, met 20 jaar afstand van het vruchtgebruik aan Péronnes Invest’, zegt Antoine Vanneste, verantwoordelijk voor de commercialisering. En ook interessant: dankzij een fiscale ruling betaalt het Doornikse bedrijf de 21 procent btw bij iedere aankoop van een nieuw pand volledig terug.

De eerste fase is voor 70 procent verkocht. U kunt nu al een veertigtal woningen bezoeken, tijdens het openhuisweekend van 26, 27 en 28 april. De commercialisering van de tweede fase is ook van start gegaan: 112 woningen, met een vraagprijs van 295.000 tot 395.000 euro, op een totaal van 300.

Investeren in cohousing

Een andere interessante formule komt van Ikoab, dat meesurft op het toenemend succes van cohousing. Investeren kan in Brussel, Luik en Charleroi. Het principe is zeer eenvoudig. Het bedrijf stelt zich volledig in de plaats van de belegger: het gaat op zoek naar de woning, onderhandelt over de prijs, ziet toe op renovatiewerken, decoratie en inrichting, en staat in voor het huurbeheer.

©RV

De aankoop van de woning doet de belegger zelf. Die koopt de woning in volle eigendom. In elk huis worden zes tot acht kamers ingericht, en soms meer. Op volle capaciteit zijn die goed voor een gegarandeerd rendement van 6 procent in Brussel en 10 procent in Charleroi. Luik bevindt zich nog in de lanceringsfase.

Voor de aankoop van het pand moet u rekenen op een minimumbudget van 600.000 euro in de hoofdstad en 450.000 elders. Ikoab vraagt een forfait van 15.000 euro en 10 procent commissie op de huur.

Apps voor vastgoedbeleggers

Vastgoedontwikkelaars ontwikkelden enkele apps die het leven van particulieren en professionals een stuk makkelijker maken.

  • Met MagicPlan tekent u de precieze plannen van een pand. En dat is een extra troef in een vastgoedzoekertje.
  • Immopad zorgt voor een correcte plaatsbeschrijving, als u ergens intrekt of als u een pand verlaat.
  • Smovin maakt vastgoedbeheer eenvoudiger. De app verlicht de taken van de verhuurder voor de berekening van de lasten, indexatie van de huur, kleine werken, enzovoort.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.