Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Hoe financiert u uw investeringsvastgoed?

Door de lage renteniveaus blijft lenen goedkoop. Voor de financiering van investeringsvastgoed bestaan er bovendien meer opties dan alleen maar het klassieke woonkrediet.

Hypothecaire leningen zijn niet louter voorbehouden voor gezinswoningen. Voor de financiering van investeringspanden verwachten banken evenwel een hogere eigen inbreng van minstens 20 procent, al leert een rondvraag dat de ene kredietgever al wat soepeler is dan de andere. Extra waarborgen aanbrengen kan soms leiden tot een hogere leencapaciteit. En als u recurrente huurinkomsten van het te financieren pand verwacht, dan kunnen die mogelijk mee in rekening gebracht worden. Al eisen sommige kredietgevers dan dat u vooraf een huurovereenkomst kunt voorleggen.

Een voorschot op uw aanvullend pensioen opnemen wordt interessanter naarmate de einddatum van het contract dichterbij komt

Advertentie

Weet ook dat de rentetarieven kunnen verschillen naargelang u leent voor een investeringspand dan wel voor een gezinswoning. Sommige banken hanteren ook kortere toegestane looptijden. De onderpandvereisten zijn in principe dezelfde, al wordt elke waarborg apart bekeken. De meeste kredietgevers laten overigens toe om de lopende hypotheek op uw gezinswoning als onderpand te hergebruiken wanneer u leent voor ander onroerend goed.

Heropname of bulletkrediet

Misschien hoeft u zelfs geen nieuwe lening af te sluiten, maar volstaat een heropname van het lopende woonkrediet (voor uw gezinswoning) voor de financiering van een investeringspand. De meeste banken stellen deze mogelijkheid zelf voor, omdat u hiermee notaris-, hypotheek- en registratiekosten uitspaart. Zeker wanneer de hypotheeklening al voldoende afbetaald is, is deze optie een haalbare kaart voor vastgoedinvesteerders. Merk op dat de heropname van een bestaand krediet steeds gebeurt tegen de actuele rentevoeten.

Een bulletkrediet is dan weer een interessante optie voor wie in de toekomst een aanzienlijke som geld verwacht, bijvoorbeeld uit een nalatenschap of bij de uitbetaling van het aanvullend pensioen. Tijdens de looptijd van zo’n bulletkrediet betaalt u enkel interesten, wat de maandlast een pak comfortabeler maakt. Op de eindvervaldag lost u het volledige geleende kapitaal in één keer af. De rentetarieven zijn weliswaar hoger dan die van een gewone hypotheeklening. Mogelijk gelden ook strengere vereisten wat betreft de looptijd en de inbreng van eigen kapitaal.

Door de heropname van een lopend woonkrediet spaart u onder andere notariskosten uit

Voorschot op pensioenspaarpot

U kunt ook overwegen om een voorschot op uw aanvullend pensioen (bijvoorbeeld uw groepsverzekering als werknemer, of uw VAPZ, IPT of POZ als zelfstandige) op te nemen voor de aanschaf van vastgoed binnen de Europese Unie. Ook zo bespaart u op notariskosten, registratierechten en een hypothecaire inschrijving. Deze optie is vooral interessant bij een laag rendement en wanneer de einddatum van het contract dichterbij komt. U heeft dan immers al een mooi kapitaal opgebouwd, en het verlies aan interesten is in dit geval relatief klein.

Welk bedrag u vervroegd kunt opnemen, hangt af van de reeds opgebouwde pensioenspaarpot. Goed om weten is trouwens dat de opname van een voorschot niet hetzelfde is als de afkoop van het contract. De polis van uw groepsverzekering, VAPZ, IPT of POZ blijft immers gewoon lopen, en uw aanvullend pensioen wordt nog altijd verder opgebouwd. Weet ook dat u niet verplicht bent om het opgenomen voorschot terug te betalen. Maar zolang dat niet gebeurd is, rekent de verzekeraar wel interesten aan.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.