Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

“The Faculty wordt veel meer dan enkel een bedrijvencentrum”

Decennialang leerden veeartsen er de stiel, maar sinds kort is The Faculty – want zo heet de oude veeartsenijschool in Anderlecht tegenwoordig – een nieuwe hotspot voor het Brusselse bedrijfsleven. Het prachtige gebouw werd in zijn oude grandeur hersteld en mikt op een nieuwe toekomst met kantoren, events, brunches en cultuur.

De veeartsenijschool in Kuregem heeft al een bewogen geschiedenis achter de rug, maar werd de voorbije jaren intensief gerenoveerd. “Het beschermde gebouw is eigendom van de gemeente Anderlecht. Die besloot om het een nieuwe bestemming te geven als multifunctioneel bedrijvencentrum. In juni 2022 werd de renovatie afgerond,” zegt Dries Vanneste, zaakvoerder van Entrakt. “Omdat het interieur van het gebouw niet beschermd was, konden we binnenin voor mooie open ruimtes gaan, met centraal een monumentale trappenhal. Historische elementen, zoals de mozaïek- en parketvloeren, bleven behouden en werden gecombineerd met een moderne look.” Het resultaat: vijf kantoorruimtes, van kantoren met een klassieke indeling over een coworkingruimte tot een volledig open ruimte op de bovenste verdieping.

Het lage energieverbruik is een grote troef van The Faculty. Daarnaast ontzorgen wij de bedrijven die hier intrekken met een all-in pakket van diensten

Philippe Declercq
projectmanager van The Faculty

Visitekaartje

De uitbating van The Faculty was een kolfje naar de hand van Entrakt, dat gespecialiseerd is in de activatie van bestaande gebouwen en projectsites. “Dit is de ideale locatie voor bedrijven die via dit gebouw ook een soort van visitekaartje willen afgeven,” vindt projectmanager Philippe Declercq. “Niet enkel omdat The Faculty veel cachet heeft, maar ook omdat het als eerste beschermde gebouw in het Brusselse Gewest voldoet aan de lage-energiecriteria. Dat lage energieverbruik is anno 2023 uiteraard een troef, en daarnaast ontzorgen wij de bedrijven die hier intrekken volledig met een all-in pakket van diensten. Ook de ligging – vlakbij het station en de ruime parking van Brussel-Zuid, en niet ver van de Brusselse ring – biedt een grote meerwaarde.”

Historische elementen in het interieur, zoals de mozaïek- en parketvloeren, bleven behouden en werden gecombineerd met een moderne look

Dries Vanneste
zaakvoerder van Entrakt

Trekpleister

Kuregem werd de voorbije decennia weleens bestempeld als een Brusselse probleemwijk. Met The Faculty heeft de buurt er een nieuwe trekpleister bij, die breder zal worden uitgespeeld dan enkel als kantoorsite. “We willen er ook af en toe concerten en tentoonstellingen laten doorgaan, brunches in het weekend en een afterwork op donderdag: dit moet veel meer worden dan een statisch kantoorgebouw”, benadrukt Vanneste. “Er is de voorbije jaren heel wat ten goede veranderd in deze buurt, en daar hopen ook wij de komende jaren ons steentje aan bij te dragen.”

The Faculty in cijfers
  • 4 verdiepingen
  • 5 kantoorruimtes van telkens zowat 200 vierkante meter, goed voor een dertigtal medewerkers
  • 1 event- en congresruimte
  • 1 coworkingruimte
  • 7 vergaderzalen/breakout rooms
  • Het energieverbruik van het gebouw bedraagt amper 25% van dat van een vergelijkbaar gebouw

Gerenoveerd gebouw, nieuwe zakenclub

The Faculty wordt ook de thuisbasis van de nieuwe Erasmus Business Club, een zakenclub die mikt op bedrijven uit het zuiden van Brussel en bij uitbreiding uit de zuidelijke rand. De zakenclubs zijn aan deze kant van Brussel nog niet zo talrijk,” weet mede-oprichter Dries Vanneste. “De doelgroep van onze club is ruimer dan de bedrijven die in dit gebouw onderdak zullen vinden. Maar de mooie infrastructuur vormt de perfecte uitvalsbasis voor de activiteiten die we met de nieuwe zakenclub willen organiseren.”

Dries Vanneste, zaakvoerder van Entrakt en Philippe Declercq, projectmanager van The Faculty ©Marco Mertens
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.