Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Hôtel des Douanes: perfecte combinatie van erfgoed, moderniteit en duurzaamheid

Nog volop in renovatie stelt het voormalige douanegebouw op de site van Tour & Taxis alles in het werk om een 2.0 oplossing te bieden voor zijn toekomstige huurders. De ligging, de aandacht voor duurzaamheid en de beleving van de omgeving maken van Hôtel des Douanes het kantoorgebouw bij uitstek.

De Belgische vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar Nextensa, eigenaar van de site van Tour & Taxis, geeft een tweede leven aan het Hôtel des Douanes. Binnenkort wordt het een volwaardig kantoorgebouw. Het voormalige douanegebouw, een ontwerp van architect Ernest Van Humbeek uit 1907, ademt geschiedenis. Tijdens de renovatie besteedde Nextensa veel aandacht aan het patrimonium. “De gevels, het dak en de historische trappen hebben we met het grootste respect behandeld”, zegt Sales & Hospitality manager Olivier Kempen. “Tegelijk voldoet het gebouw aan de hoogste normen qua duurzaamheid en circulariteit.”

Duurzaamheid

De historische architectonische elementen combineerde Nextensa met nieuwe, milieuvriendelijke materialen. “Hierbij houden we rekening met de laatste technologieën”, stipt Kempen aan. “Fossiele brandstoffen moeten op termijn verdwijnen. Daarom is er geothermische verwarming en koeling voor een comfortabele temperatuur in elk seizoen, terwijl zonnepanelen het gebouw van energie voorzien. Het regenwater wordt hergebruikt voor de toiletten op de begane grond. We streven naar een uitstekend BREEAM-certificaat, dat de duurzaamheid van gebouwen beoordeelt. We plaatsen ook een grote fietsenstalling en er komen douches, zoals dat vandaag verwacht wordt van een kantoorgebouw.”

©Marco Mertens

Nog belangrijker dan de ligging is de beleving

Olivier Kempen
Sales & Hospitality Manager Tour & Taxis

Beleving

Het Hôtel des Douanes maakt deel uit van een site met aan de ene kant een patrimonium van oude gebouwen en aan de andere kant nieuwe gebouwen. De locatie op de site van Tour & Taxis is ideaal, op de kruising van de Havenlaan en de Picardstraat. “Nog belangrijker dan de ligging is de beleving”, zegt Kempen. “De groene zone bestaat uit een park van tien hectare en 3.500 m3  vijvers. Het is een multifunctionele site met kantoorgebouwen, residenties, winkels, restaurants, sportfaciliteiten en mogelijkheid om openbare evenementen te organiseren. Er is vanalles te doen. De synergie zit voornamelijk in het feit dat we veel verschillende functies samenbrengen. De nabijheid van het openbaar vervoer – een shuttlebus verbindt Brussel-Noord met Tour & Taxis – zorgt voor de last mile-mobiliteit.”

Natuurlijk licht

Naast de ideale ligging heeft het voormalige douanegebouw nog enkele troeven. Zo is er een overvloed aan natuurlijk licht, dat langs alle kanten van het gebouw naar binnen valt. “Ook de ramen kunnen open, wat je niet vaak in kantoorgebouwen tegenkomt”, zegt Kempen. ”Het gebouw is bovendien flexibel, want het kan dienen voor één of meerdere huurders. De mogelijkheden voor de opdeling zijn zowel horizontaal als verticaal. Alle kasseien rond het gebouw worden opnieuw aangelegd. We zijn ook van plan om een nieuwe groene zone aan te leggen, voor een optimale woon- en werkervaring.”

Enkele cijfers

Eigenaar/ontwikkelaar: Nextensa
Gebouw: Hôtel des Douanes
Oppervlakte: 6.433 m2

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.