Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Investeren in opslagruimte rendeert

Met 300 medewerkers, 50 kantoren in Vlaanderen en Brussel, en meer dan 5.000 transacties per jaar beschikt Dewaele over een immense knowhow. Op basis van die kennis maakt Dewaele voor zijn investeerders realistische inschattingen van te verwachten huurinkomsten en de potentiële meerwaarde van residentieel en professioneel vastgoed.

Vlot verhuurbaar en btw-recuperatie

Kmo-units bijvoorbeeld bieden perspectieven op interessante rendementen. Dit investeringsvastgoed van 100 tot 300 vierkante meter is vrij vlot verhuurbaar en vereist weinig beheer. Als wordt voldaan aan alle voorwaarden, o.m. dat de huurder een economische activiteit uitoefent, kan de btw op de aankoop van nieuwbouwunits gerecupereerd worden door te verhuren met btw.

Vaak worden deze units gekocht met een vennootschap, zodat het pand kan worden afgeschreven en op die manier de taxatie van de huurinkomsten wordt beperkt.

Huurprijzen van 48 tot 60 euro per vierkante meter

De aankoopprijs van een kmo-unit bedraagt, afhankelijk van de locatie, de geïntegreerde technieken en de voorzieningen op het terrein, tussen de 1.100 en 1.400 euro per vierkante meter. Daar staan maandhuurprijzen van 48 tot 60 euro per vierkante meter tegenover. Dit type pand wordt afgeschreven over 20 jaar. Het einde van die periode is ook het ideale moment om het opnieuw te verkopen.

Sterke groep voorziet uitgebreide begeleiding

Dewaele groeide de voorbije 40 jaar uit tot de grootste onafhankelijke vastgoedfamilie in België. Investeerders kunnen er onder meer terecht voor juridisch, fiscaal en financieel advies. Dewaele Invest fungeert als aanspreekpunt voor investeerders, niet alleen bij de aan- en verkoop van opbrengsteigendommen, maar ook bij de verkoop van patrimoniumvennootschappen, waarbij een specifieke markt- en fiscale kennis onmisbaar is. Dat maakt van Dewaele zowat de enige lokale marktspeler die méér biedt dan begeleiding van vastgoedtransacties. Het bedrijf staat klanten bij in elke levensfase.

Simulatie aankoop kmo-unit van 159 m²:

  • Aankoopprijs excl. kosten: € 186.000
  • Grondwaarde: € 37.500
  • Constructiewaarde: € 148.500
  • Verkooprechten (12%): € 4.500
  • Btw: € 31.185

-----------------------------------------

  • Aankoopprijs incl. kosten: € 221.685
  • Verhuurprijs/maand: € 825
  • Geschat huurrendement na kosten (mits btw-recuperatie): 5,19%
  • Geschat huurrendement na kosten (zonder btw-recuperatie): 4,46%

Conclusie: De impact van de btw-recuperatie op het huurrendement na kosten mag niet worden onderschat. Daarnaast is er ook de investeringsaftrek, die investeerders toelaat om een 8 procent (in 2023) van de aanschaffingswaarde van de investering af te trekken van de belastbare winst.

100 procent eigenaar

Bovendien is het gebruikelijk dat bij een dergelijke unit de huurder de kost van de onroerende voorheffing draagt.

Tot slot is er het meerwaardepotentieel. De huurder voert vaak zelf verbeteringswerken uit (zoals het plaatsen van een bureau of toilet) en is daardoor vaak de eerste kandidaat-koper die zich aandient.

Meer info?

09 269 68 68

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.