Tips voor de beveiliging van uw vertrouwelijke informatie

Omgaan met vertrouwelijke informatie is geen sinecure. Zes tips en vier stappen om u een heel eind op weg te zetten.

1. Technologie is maar één ingrediënt van informatiebeveiliging

Een degelijke technologische beveiliging is uiteraard een vereiste. Toch volstaan firewalls en antivirusprogramma's niet om de vertrouwelijkheid van uw gegevens te garanderen. Veiligheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling.

2. Informatiebeveiliging is de verantwoordelijkheid van iedereen

Als er iets mis gaat met de veiligheid van informatie, is dat in bijna alle gevallen te wijten aan een menselijke oorzaak. Goede controlemechanismen helpen, maar zijn zeker niet voldoende. De cultuur van uw bedrijf is veruit de belangrijkste factor. Zorg ervoor dat veiligheid in uw cultuur verankerd wordt.

3. De zwakke schakel bepaalt het veiligheidsniveau

Eén zwakke schakel, één onoplettende medewerker volstaat om de hele informatiebeveiliging van uw bedrijf om zeep te helpen. Zoek die zwakke plekken op, en schakel ze uit waar mogelijk.

4. Doe een beroep op extern advies

Bij beveiliging worden al te vaak ogenschijnlijk onbelangrijke details over het hoofd gezien. Om er zeker van te zijn dat uw beveiliging optimaal is en de belangrijkste normen respecteert, wint u het best extern advies in. Gespecialiseerde bedrijven kunnen u met een veiligheidsaudit een ongestoorde nachtrust bezorgen.

5. Hou ook rekening met de klant

Als u informatie van klanten wilt beveiligen, hou dan rekening met hun voorkeuren. Welke informatie is voor hen het meest vertrouwelijk, via welke kanalen willen zij over veiligheid benaderd worden, waar liggen hun gevoeligheden?

6. Vergeet het wettelijk kader niet

Bij projecten rond beveiliging wordt wel eens vergeten rekening te houden met de wetgever. Als u bijvoorbeeld overweegt papieren contracten door digitale te vervangen, zorg er dan voor dat u het wetgevend kader scrupuleus respecteert.

Vier stappen naar succesvolle informatiebeveiliging

Uit de Global Information Security Survey 2012, een grootschalig onderzoek van Ernst & Young, blijkt dat de meeste organisaties hun informatiebeveiliging broodnodig op een nieuwe leest moeten schoeien. Kortetermijndenken en kant-en-klare oplossingen zijn niet voldoende. Organisaties die ernstig aan de slag willen om de kloof te dichten, moeten dringend volgende vier stappen nemen:

1. Verbind de strategie voor de beveiliging van informatie met de algemene bedrijfsstrategie, en verbindt de doelstellingen van informatiebeveiliging met de algemene businessdoelstellingen. Alleen zo komt u tot een geïntegreerde aanpak.

2. Overweegt u nieuwe architectuur te implementeren en nieuwe technologie aan te schaffen? Dan begint u het best met een schone lei. Zo kunt u beter definiëren wat er precies moet gebeuren. Dit is de gelegenheid bij uitstek om obstakels uit de weg te ruimen en komaf te maken met eventuele vooroordelen die fundamentele verandering in de weg kunnen staan.

3. Voer de transformatie uit door een omgeving te creëren die de organisatie toelaat op een succesvolle en duurzame wijze de informatieveiligheid te veranderen. Alleen zo komt u tot een toekomstbestendige oplossing.

4. Voor u overgaat tot de implementatie van nieuwe technologie, onderzoekt u het best diepgaand de opportuniteiten en risico's die ze bieden. Sociale media, grote datavolumes, de cloud en mobiele toepassingen zijn blijvers. Zorg ervoor dat uw organisatie zich daar tijdig aan aanpast.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud