Advertentie
Advertentie
reportage

'Voor onze groei was deze buy-out essentieel'

Dirk Battig, CEO van Chemogas ©Filip Van Roe

Werken als een kmo, maar wel onder de beschermende vleugels van een grote multinational: de meeste ondernemers zouden er voor tekenen. Maar Dirk Battig en het managementteam van Chemogas wilden meer. Vier maanden geleden realiseerden ze een lang gewilde management buy-out.

De site van Chemogas, waar in totaal 35 mensen werken, zit in Grimbergen aan de oevers van het zeekanaal naar Antwerpen. Honderden gasflessen en -vaten, in grootte variërend van drie tot vele honderden liters, staan zorgvuldig opgestapeld op het bedrijfsterrein. “Dit is een Seveso II-bedrijf”, legt CEO Dirk Battig uit, terwijl hij ons meeneemt naar een vulstation met een weegschaal, iets verder op het terrein.

“Dat wil zeggen dat we sterk inzetten op veiligheid en heel secuur te werk gaan. Allerlei gassen worden hier in bulk aangeleverd, waarna wij ze mengen en afvullen in kleinere flessen, cilinders en vaten volgens de specificaties van onze klanten. Die worden vervolgens getransporteerd naar meer dan zeventig landen.”

Advertentie

'De vraag naar gassen voor medische sterilisaties zal alleen maar toenemen. Daar ligt voor ons nog een stevige groeimarkt. Nu vooral in Azië en Amerika, maar op termijn ook in Afrika.'

Dirk Battig
CEO van Chemogas

De sector waarin Chemogas actief is, die van chemisch geproduceerde gassen, is niet superbekend, maar is wel een sterk groeiende nichebusiness. Chemogas verpakt en vervoert vanaf zijn site in Grimbergen bijvoorbeeld ethyleenoxide, dat over de hele wereld wordt gebruikt om medisch materiaal te steriliseren. Andere gassen die hier verhandeld worden, zijn onder andere propyleenoxide, dat in de papierindustrie gebruikt wordt, en ammoniak, een natuurlijk koelgas, dat aan een opmars bezig is en onmisbaar is in diverse industrieën.

Daarnaast ontwerpt en bouwt het bedrijf zelf vulinstallaties en legt het zich steeds meer toe op een ‘groene’ activiteit: de afvalverwerking en recyclage van gassen, waarin Chemogas een unieke positie in België heeft kunnen verwerven.

Heft in eigen handen

CEO Dirk Battig ging al in 1994 bij Chemogas aan de slag en was verantwoordelijk voor een stevige groei. Hij komt uit het Duitse Hannover, maar staat ons in perfect Nederlands te woord. Samen met de rest van het management maakte hij in juli 2016 een lang gekoesterde ambitie waar: hij weekte het bedrijf via een management buy-out los van Linde, een Duitse multinational met ruim 65.000 medewerkers. “Begrijp me niet verkeerd: Linde is een uitstekend bedrijf, absolute wereldtop in zijn sector.


We hebben ons jarenlang kunnen ontplooien onder die sterke vleugels als een kmo maar met de voordelen van een multinational. Maar de voorbije jaren raakten het management en ik er almaar meer van overtuigd dat dit bedrijf meer toekomst heeft als we onze eigen weg zouden gaan”, vertelt Battig. Maar toen ze bij Linde aanklopten met de vraag voor een management buy-out kregen ze telkens het deksel op de neus.

Tot vorig jaar dus. “Multinationals proberen zich tegenwoordig steeds meer op hun eigen core business te focussen. Wat wij hier doen is zo gespecialiseerd dat het moederbedrijf eindelijk bereid was om ons los te laten.”

De voorbije jaren raakten we er almaar meer van overtuigd dat Chemogas meer toekomst heeft als we onze eigen weg zouden gaan

Product met groeipotentieel

Een van de redenen waarom het management van Chemogas zo sterk overtuigd is van het groeipotentieel van het bedrijf is de internationale demografische evolutie. Zo is ethyleenoxide onmisbaar bij medische sterilisaties, bij het ontsmetten van bijvoorbeeld injectienaalden, katheders en verbandmateriaal. Overal ter wereld leven mensen langer en worden ze welvarender.

Ze kunnen meer geld besteden aan gezondheidszorg, maar ontwikkelen tegelijk ook typische welvaartziektes. “De vraag naar gassen voor medische sterilisaties zal dus alleen maar toenemen”, aldus Dirk Battig “Daar ligt voor ons nog een stevige groeimarkt. Op dit moment vooral in Azië en Amerika, maar op termijn ook in Afrika.”

Internationale ambitie

Volgens Battig kan Gilde Equity Management, de financiële partner bij de buy-out van Chemogas, hen ook helpen om buitenlandse overnames te doen en om op termijn eventueel ook buitenlandse vestigingen te openen. “Gilde heeft daarvoor de middelen én de expertise”, zegt hij.

“Toen we op zoek gingen naar durfkapitaal om onze buy-out mee te financieren, zijn we met hen in zee gegaan omdat er onmiddellijk een klik was. Dat is in mijn ogen het allerbelangrijkste. Ze delen onze visie, willen ons helpen verder te internationaliseren en zien net als wij ook veel toekomst in de diensten verbonden aan onze activiteiten, zoals b.v. in de afvalverwerking van restgassen of gascilinders. We zijn zelfs het enige bedrijf in België dat van OVAM een vergunning kreeg om dergelijke cilinders te verwerken.”

Dirk Battig, CEO van Chemogas ©Filip Van Roe

Goed omringd

Het was ook Gilde dat Chemogas in contact bracht met BNP Paribas Fortis. De private-equityspeler had eerder al goede ervaringen opgedaan met de bank. Dirk Battig “We zijn uiteraard met verschillende banken aan tafel gaan zitten. Maar de knowhow en de vertrouwensrelatie die Gilde al met BNP Paribas Fortis had opgebouwd, én het grote vertrouwen dat de bank in onze toekomstvisie had, waren doorslaggevend.”

Het was dan ook BNP Paribas Fortis die zorgde voor een op maat gemaakte financiering, waardoor Chemogas de management buy-out kon realiseren. “Je hebt de steun van sterke strategische partners echt nodig als je plots met een vijfkoppig managementteam op eigen benen wilt gaan staan én ook nog eens buitenlandse ambities koestert”, zegt Battig.

Bedrijf met toekomst

'De knowhow en de vertrouwensrelatie die Gilde al met BNP Paribas Fortis had opgebouwd, én het grote vertrouwen dat de bank in onze toekomstvisie had, waren doorslaggevend.'

Dirk Battig
CEO van Chemogas

“Door de management buy-out zijn we de financiële partner geworden van een uiterst beloftevolle kmo”, vertelt Karolien De Neve van BNP Paribas Fortis. “Dat Chemogas de voorbije jaren telkens een groei neerzette van zowat zes procent, maakte voor ons duidelijk dat het een bedrijf met potentieel en toekomst is. Ook dat Gilde mee zijn schouders onder deze transactie zette, sterkte ons in het idee dat Chemogas meer dan solide genoeg is om zijn eigen koers te varen. We zijn blij dat we Chemogas kunnen helpen groeien en mee hun ambities kunnen waarmaken.”

“We hadden natuurlijk enkele ijzersterke argumenten”, vult Dirk Battig aan. “We hebben inderdaad 25 jaar lang een mooie groei neergezet én ons managementteam had zijn sporen al ruimschoots verdiend.” Karolien De Neve beaamt dit. “Dirk en o.a. ook de CFO kunnen allebei op minstens twintig jaar ervaring bij dit bedrijf terugkijken, dat is tegenwoordig zeldzaam. Omdat we geloofden in dit project hebben we er alles aan gedaan om zo snel mogelijk met de nodige financiering over de brug te komen.” 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.