Advertentie
Advertentie
reportage

'Een soepele krediettoegang is voor ons essentieel'

Publishing Vista Etex ©Filip Van Roe

Van Milaan tot Sao Paulo en van Lissabon tot Guangzhou: sommige Belgische bedrijven zijn écht in alle hoeken van de wereld actief. Ze doen voor hun internationale expansie almaar vaker een beroep op factoring, een bijzonder soepele financieringsvorm.

Een kleine quizvraag om mee te openen: welk Belgisch internationaal bouwmaterialenbedrijf ontpopte zich vorig jaar tot een van de hoofdleveranciers van de wereldtentoonstelling in Milaan? Meer bepaald dankzij de levering van gevelbekleding, van het vezelcement Equitone en vooral van de gipsplaten Siniat voor 19 van de 53 paviljoenen op die expo, goed voor een totale oppervlakte van ruim 750.000 vierkante meter? Het antwoord: Etex.

Een continue groei

Het verhaal van Etex begon honderd jaar geleden met vezelcement. Deze sleuteltechnologie wordt vandaag nog altijd gebruikt voor dakbedekking, gevelbekleding en bouwplaten. Het bedrijf heeft de dakbedekking aangevuld met producten in klei en beton, en heeft zich ook op de passieve brandbeveiliging en high performance isolatie gestort.

Advertentie

‘Voor onze klanten verandert factoring niets, aangezien het volledige debiteurenbeheer in handen blijft van Etex.’

Mel De Vogue
CFO van Etex

‘In 2011 zijn we door een belangrijke overname ook met gipsplaten begonnen, een beslissend moment voor onze recente geschiedenis’, benadrukt CFO Mel De Vogue. ‘Zo is Etex begin 2017 uitgegroeid tot een internationale industriële groep met een omzet van 3 miljard euro ‘, vervolgt hij.

Factoring als aanvulling

Hoewel de recente economische context niet echt rooskleurig was, had Etex nooit problemen om kredieten te krijgen bij de banken. ‘Dat komt wellicht ook omdat wij onze schuldgraad de voorbije jaren sterk hebben verbeterd, waardoor de banken altijd het volste vertrouwen hebben behouden in dit bedrijf’, legt Mel De Vogue uit.


‘Toen ik hier anderhalf jaar geleden aan boord kwam als CFO vond ik het net als mijn voorganger Jean-Pierre Hanin een goede zet om onze kredietlijnen wat meer te diversifiëren. Factoring is daar in mijn ogen een ideaal instrument voor, zeker nu we een dergelijk akkoord konden afsluiten voor een hele rist Europese landen waar Etex actief is.’

‘Met deze financieringsvorm hebben we in al die landen een heel soepele krediettoegang op korte en middellange termijn, en dat is voor een bedrijf als het onze extreem belangrijk’, gaat De Vogue verder. Factoring zal meestal geen alleenstaande oplossing zijn, voegt hij toe.

Factoring is een ideale en soepele aanvulling van andere financieringsvormen.’

‘Waar we hier aan hebben meegewerkt, is zonder meer een strategische koerswijziging voor de verdere financiering van het bedrijf’, verduidelijkt Stijn Langers, Corporate Banker voor de groep Etex bij BNP Paribas Fortis. ‘Etex had behoefte aan een financiering tussen 150 en 200 miljoen euro en is dus op zoek gegaan naar een alternatief voor de klassieke kredietlijnen. In vergelijking met andere kredietvormen bood factoring hier niet alleen een flexibel maar ook een financieel aantrekkelijk alternatief.’

Etex koos er finaal voor om het beheer van de facturen volledig zelf te blijven doen. ‘Een puur commerciële beslissing’, geeft De Vogue aan.

Mel De Vogue, CFO van Etex ©Filip Van Roe

Een soepele financieringsformule

‘Een van de belangrijkste troeven van factoring is inderdaad die flexibiliteit’, bevestigt Jef Ramaekers, Manager Client Relations bij BNP Paribas Fortis Factor. ‘De beschikbare financiering loopt evenredig met de mogelijke groei van de omzet en openstaande handelsvorderingen. Wie veel facturen heeft openstaan, kan ook veel financiering opnemen. Heb je minder facturen openstaan, dan is je liquiditeitsbehoefte vaak ook een stuk lager en heb je dus minder behoefte aan financiering. Bij factoring creëer je als het ware een reservefonds waar je op elk moment aan kunt.

‘Dankzij factoring beschikken we in verschillende landen over een erg soepele krediettoegang op korte en middellange termijn.’

Mel De Vogue
CFO van Etex

‘Terwijl in het geval van een vaste kredietlijn vooraf een bepaald kredietbedrag wordt vastgelegd op basis van een analyse van een dossier, pakweg 100 miljoen euro’. Stijn Langers vervolledigt: ‘Maar stel dat je omzet heel sterk groeit en je eigenlijk nood hebt aan 150 miljoen? Dan moet je opnieuw bij de bank aankloppen voor een verhoging. De bank zelf ziet factoring dan weer als een financieringsvorm met relatief weinig risico’s, omdat de openstaande facturen een degelijke “zekerheid” vormen.’

Dat factoring de laatste jaren almaar populairder wordt, blijkt ook uit de cijfers: in België verdubbelde tussen 2000 en 2015 het factoringvolume. ‘Vandaag kunnen we al in zeven Europese landen (België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Polen) gebruik maken van deze financieringsoplossing, op korte termijn komen er daar nog eens drie bij (Denemarken, Ierland en Duitsland)’, geeft Mel De Vogue nog aan. ‘Voor Etex is onder andere dat Pan-Europese aspect een grote meerwaarde.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.