‘Begin vandaag al met deugdelijk bestuur, nu u er rustig over kunt nadenken en emoties nog niet de overhand hebben genomen.’ aldus de belangrijkste boodschap van het eerste family business governance forum in Brussel.
Driekwart van de Belgische bedrijven zijn familiale ondernemingen. Hun voortbestaan garanderen is een grote uitdaging voor de economie van ons land. ‘U bent huurder van het goed van uw erfgenamen. Het is dus uw verantwoordelijkheid om het bedrijf aan uw kinderen over te laten, zodat het onder een ander leadership voort kan evolueren’, zegt Arnoud de Pret, voormalige bestuurder van AB InBev en vertegenwoordiger van de Belgische families van aandeelhouders tijdens een panel op het Family Business Governance Forum. De eerste editie van dat Forum, op 25 oktober in Brussel, maakte families bewust van de noodzaak van deugdelijk familiaal bestuur.
‘We wilden concrete ideeën geven aan families die daarmee willen starten’, zegt Michel Nétens, Wealth Manager bij BNP Paribas Fortis en expert in Family Governance. Want sommige families werken zo gefocust dat ze elk overleg over deugdelijk bestuur steeds weer uitstellen. ‘De belangrijkste boodschap? Begin vandaag al met deugdelijk bestuur. Doe dat in tempore non suspecto, wanneer u tijd hebt om er rustig over na te denken en emoties nog niet de over-hand hebben genomen.’
Bepalende factoren identificeren
Het evenement in Brussel was een groot succes: 250 familiale ondernemers namen deel. In zijn openingstoespraak maakte professor Morten Bennedsen, van de INSEAD Business School en het Wendel International Center for Family Enterprise, een analyse van de factoren die bepalen of een familiale onderneming op lange termijn overleeft of niet. Daarna gingen de vertegenwoordigers van drie families in een panel de discussie aan. Verschillende generaties debatteerden over de vraag hoe belangrijk het is om de hele familie in het corporate-governanceverhaal te betrekken.
‘Het panel maakte veel vragen los. Moet u bijvoorbeeld alle familieleden bij de onderneming betrekken of niet’, vertelt Géraldine van Swieten, Strategic Wealth Analyst van de bank. ‘Het panel maakte duidelijk dat goed bestuur maatwerk is dat voordurend onderhevig is aan verandering.’
Het Family Business Governance Forum eindigde met enkele workshops. Advocaten, revisoren, communicatiespecialisten en andere externe experts bespraken er concrete situaties. ‘Dankzij die praktische invalshoek kreeg iedere deelnemer inzicht in zijn eigen specifieke situatie en konden ze starten met het opstellen van concrete actiepunten’, vervolgt Géraldine van Swieten.
Een deelneemster bevestigt: ‘Bij de lancering van ons project rond deugdelijk bestuur hebben we de discussies over de waarden en lange termijndoelstellingen van de onderneming onderschat, dat besef ik nu. We focusten te veel op de technische aspecten. Tijdens het Forum kreeg ik de middelen en contacten aangereikt om een en ander recht te zetten.’
Een platform voor families
‘Als bankiers werken we zo dicht mogelijk bij de familiale ondernemingen, of het nu gaat over het bedrijf zelf of over het aandeelhouderschap. We begeleiden hen als manager, aandeelhouder of privéklant’, zegt Michel Nétens. ‘Die invalshoek vinden we ook terug in ons nieuw Family Biz-platform. Dat is een uniek loket waar specialisten van onze bank en externe experts adviezen geven in alle domeinen.’ De sleutel tot succes? ‘Een goede communicatie in alle stadia, zo behoud je de affectio societatis of de geest van samenwerking’, besluit Michel Nétens.