Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Private equity werd een mature activaklasse'

Serge Langhendries, Head of Private Equity BNP Paribas Fortis Wealth Management ©© Frank Toussaint

Investeren in private-equityfondsen heeft twee grote voordelen. De returns op lange termijn kloppen de beurzen met gemiddeld meer dan 3 procent, en het is een interessante manier om een portefeuille te diversifiëren.

Investeren in het eigen vermogen van niet-beurs -genoteerde bedrijven is interessant, maar niet voor iedereen weggelegd. De drempel om rechtstreeks in een private-equityfonds te stappen, ligt rond de 5 miljoen euro.

‘Wij groeperen investeringen van onze cliënten, en dan wordt het al toegankelijk vanaf ongeveer 250.000 euro’, legt Serge Langhendries uit, Head of Private Equity BNP Paribas Fortis Wealth Management. Al onze cliënten hebben een vermogen dat boven de 5 miljoen euro ligt, zij beleggen met een lange horizon en kunnen dus wat berekend risico dragen.'

3 tot 4 %
procent
Private equity presteert gemiddeld 3 tot 4 procent beter dan beursgenoteerde aandelen.

‘Private equity presteert gemiddeld 3 tot 4 procent beter dan beursgenoteerde aandelen’, stelt Langhendries.  Zeker de jongste jaren waren de returns heel sterk.  Private equity is een van de weinige activaklassen die na de financiële crisis nog returns boven de 10 procent opleverden. Dat hogere rendement valt deels te  verklaren door de invloed die de fondsen uitoefenen op hun participaties. Ze gebruiken hun knowhow om de bedrijven in portefeuille met raad en daad bij te staan.

'Want wat is hun doel? Hun participaties drie tot zes jaar later voor een mooie meerwaarde weer van de hand doen. Private equity is intussen een mature activa-klasse geworden.'

‘In de jaren tachtig ging het nog over financiële spitstechnologie van enkele dealmakers en investment -bankers, maar nu is de markt geprofessionaliseerd en gediversifieerd’, zegt Langhendries. Het aantal fondsen-beheerders en het totaal beheerd vermogen groeien zienderogen.

Unieke selectiecriteria

De selectie van fondsen en fondsenbeheerders is cruciaal. ‘We werken alleen met de “top quartile funds” of de best presterende fondsen’, zegt Langhendries. De fondsen zelf zijn opgebouwd rond zeer diverse regionale of strategische thema’s. Voor de selectie kan Langhendries een beroep doen op het internationaal netwerk van BNP Paribas, dat voor zijn meest vermogende cliënten al in PE investeert sinds 1998. ‘Door onze reputatie, onze omvang, ons internationale netwerk en ons professionele team, kunnen we een mooi trackrecord voorleggen’, zegt Langhendries.

‘Onze internationale aanwezigheid maakt onze positie op de Belgische markt uniek. Dat laat ons toe toegang te krijgen tot de betere fondsen.’ En dat loont. Langhendries en zijn team zagen de jongste vijf jaar een  verdubbeling van hun aantal cliënten.

De mythe van de corporate raider doorprikt

De Zweedse private-equitybeheerder EQT wilde de mythe uitroeien van de genadeloze corporate raider. Het onderzocht de bedrijven waarin het geparticipeerd had, ná de buy-out. EQT werd in de jaren negentig opgericht door de gerenommeerde Zweedse familie Wallenberg, die een sterke reputatie heeft rond maatschappelijk verantwoord ondernemen.

‘We wisten al dat bedrijven beter worden met EQT als aandeelhouder’, schrijft CEO Thomas von Koch in de “Five years post exit study”. ‘Maar we wilden meer weten: hoe deden de bedrijven het zodra EQT zijn participatie verkocht?’ De studie nam de 22 Zweedse participaties onder de loep waarin EQT een belang heeft gehad.

Gemiddeld groeide de verkoop met 9 procent, de operationele kasstroom met 6 procent en het personeelsbestand met 8 procent. ‘Ondanks de mythes over nefaste private-equityfondsen, staat EQT voor een actief, geëngageerd aandeelhouderschap dat bedrijven blijvende meerwaarde oplevert, ook ná de exit’, stelt Serge Langhendries, Head of Private Equity bij BNP Paribas Fortis Wealth Management.

 

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie