Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Weg met de blinde vlek

Olivier Van Belleghem, directeur BNP Paribas Fortis Wealth Management ©Frank Toussaint

Het valt telkens weer op hoezeer ondernemers onder de indruk zijn na een bezoek aan China.

Ze loven de ondernemersspirit van de Chinezen en hun tomeloze ambitie. China is niet langer louter het land van goedkope namaak, maar heeft zich ontpopt tot een innovatieparadijs. De mogelijkheden zijn er oneindig en het potentieel is ongezien. Het is een kant van China die we hier in het Westen minder goed kennen. Nog te vaak kijken we niet naar China als een economische grootmacht, maar als een land waar de overheid alles bepaalt en waar privacy niet bestaat. Maar de realiteit is genuanceerder. Chinese ondernemers hebben vermoedelijk meer vrijheid dan ondernemers bij ons. En wist u dat de Chinese overheid werkt aan privacywetten die strenger zijn dan onze eigen GDPR?

Het illustreert hoe China voor ons nog een blinde vlek is. Dat is jammer. Want vergis u niet: China is de toekomstige motor van de wereldeconomie. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer het land is uitgegroeid tot de grootste economie ter wereld. Het lijstje met de grootste beursgenoteerde bedrijven wordt nu nog gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. Maar hun Chinese en bij uitbreiding Aziatische concurrenten staan te dringen om die plaatsen in te nemen.

China is de toekomstige motor van de wereldeconomie.

Olivier Van Belleghem
Directeur BNP Paribas Fortis Wealth Management

Jack Ma is CEO van Alibaba, dat in 20 jaar tijd uitgroeide tot het 8ste grootste bedrijf ter wereld. ‘Giving up is the greatest failure’, zei hij ooit en dat beschrijft perfect de Chinese ongeremde passie voor ondernemerschap. Iedereen moet dus minstens op de hoogte zijn van wat er gebeurt in China.

Alleen zo kunnen we ons eigen vermogen beschermen en doen aangroeien in een wereld waar de machtsbalans aan het kantelen is. En daar willen we met deze publicatie een steentje toe bijdragen.

Veel leesplezier.

Olivier Van Belleghem,
Directeur BNP Paribas Fortis Wealth Management

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie