Proteïnedrank op basis van saved grains

'We beginnen vandaag met een drankje, maar ons nieuwe ingrediënt heeft nog zoveel meer potentieel in de voedingsindustrie', zegt bio-ingenieur Jorge Gil-Martinez. ©Studio Dann

Tot voor kort verkocht AB InBev de graanresten of draf die overblijven na het brouwen van bier als veevoeder. Zonde, vond bio-ingenieur Jorge Gil-Martinez, want de vezels en proteïnen van zogenaamde saved grains zijn bijzonder voedzaam en daardoor geschikt voor menselijke consumptie. Hij kwam tot verrassende nieuwe ontdekkingen.

Jaarlijks verwerken de brouwerijen van AB InBev samen gigantische hoeveelheden granen. ‘Het potentieel van onze innovatie is enorm,’ vertelt Jorge Gil-Martinez, bio-ingenieur en manager bij het Global Innovation & Technology Center van AB InBev. ‘Traditioneel gaan graanresten na het brouwproces naar rundveebedrijven, als dierenvoeder. Lokaal, want graanresten kunnen niet lang bewaard worden. Maar als er in de buurt van onze brouwerijen, zoals bijvoorbeeld in Afrika, geen veeboeren actief zijn, dan wordt dat restproduct afgevoerd als afval. Op wereldschaal betekent dat een enorme verspilling. Die gaan we nu tegen, door onze saved grains een nieuwe bestemming te geven als voedingsingrediënt voor menselijke consumptie.’

Granenyoghurt, een voedzame drank van saved grains

Dat gebeurt in de eerste plaats in de vorm van Canvas, een voedzaam, alcoholvrij drankje. Vandaag is het al in beperkte oplage te koop in de Verenigde Staten als pilootproject. Het is een soort proteïneshake of smoothie, waarbij de melk vervangen wordt door graanresten, aangevuld met andere plantaardige producten zoals fruit, noten en kruiden.

 

Canvas is een soort proteïneshake of smoothie, waarbij de melk vervangen wordt door graanresten, aangevuld met andere plantaardige producten zoals fruit, noten en kruiden. ©Studio Dann

‘Met dit drankje zetten we niet enkel in op duurzaamheid, maar ook op innovatie. Niet alleen is het proces om de onstabiele graanresten langer houdbaar en geschikt te maken voor menselijke consumptie behoorlijk complex, maar, en nog belangrijker, het drankje moet ook lekker zijn. Onze experimenten met natuurlijke smaakstoffen en plantaardige sappen, in combinatie met de saved grains, leveren verschillende smaken op, waaronder vanille, cacao, groene thee, thee met kurkuma, en koffie, mijn persoonlijke favoriet. Dankzij onze saved grains is het drankje ook cholesterolvrij en voedzaam: het bevat erg weinig suikers – want die zijn tijdens het bierbrouwproces al uit de granen gehaald bij de gisting – en is bovendien rijk aan proteïnen en vezels.’

Immens potentieel

De mogelijkheden van deze baanbrekende innovatie beperken zich geenszins tot energiedrankjes. ‘We beginnen vandaag met een drankje, omdat dat voor ons als brouwerij dicht bij onze core business aanleunt. Maar ons nieuwe ingrediënt heeft nog zoveel meer potentieel in de voedingsindustrie’, verduidelijkt Jorge Gil-Martinez. ‘Met onze saved grains kun je, bijvoorbeeld, ook brood bakken. Uniek brood: met minder suikers en meer vezels dan klassieke broden.’

Circulaire economie

Het duurzame karakter van dit project, en de bijdrage ervan aan een circulaire economie, waren de belangrijkste redenen om hierin te investeren. ‘Naarmate de wereldbevolking groeit, wordt de consumptie van vlees almaar minder verantwoord als bron van proteïne. Alleen al de hoeveelheden water die je nodig hebt om één kilogram vlees te produceren, zijn waanzin. We moeten dus op zoek naar duurzamere alternatieven als proteïnebron. Ook daar kunnen wij met onze saved grains het verschil maken,’ zegt Jorge Gil-Martinez. ‘Onze eerste ambitie? De komende jaren willen we meer van onze graanresten omzetten in duurzame voedingsingrediënten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect