Wereldspelers
1 Leestijd

Verzekeren met respect voor de lokale religie

Onder de verantwoordelijkheid van
Ageas

Verschillende landen in Zuid-Oost-Azië hebben een grote moslimbevolking. Heeft dat een impact op de activiteiten van een verzekeraar? Jawel, want de westerse manier van verzekeren is niet toegestaan volgens de islamitische wetgeving. Ageas heeft in Maleisië een participatie van bijna 31 procent in Etiqa Takaful, de absolute nummer één in de wereld op het vlak van islamitisch verzekeren, of Takaful.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Wat is precies het probleem?

Er zijn drie elementen in de Sharia of islamitische wet die conventionele verzekeringen verbieden. Het eerste is onzekerheid (“gharar”), wat zich vertaalt in het feit dat noch het tijdstip noch de omvang van een schade-uitkering bekend is bij de start van het contract. Daarnaast is er het verbod op rente (“riba”), zoals de rentegarantie bij levensverzekeringen. Daarbij hoort ook het verbod om te investeren in bepaalde sectoren zoals brouwerijen, casino’s,... Ten derde is er het verbod op gokken (“maysir”). Het betalen van een premie voor toekomstige schade die onzeker blijft, komt voor de islamiet overeen met gokken.

Wat is de oplossing?

In plaats van een premie te betalen zoals bij een traditioneel verzekeringscontract, storten de deelnemers een bijdrage in een gemeenschappelijk Takaful-fonds. Elke deelnemer onder - tekent daarbij een contract waarbij hij aansluit bij de groep en akkoord gaat om de andere deelnemers te helpen als een van hen een bepaald verlies lijdt. Het is dus een soort van mutualiteit die in ruil voor een vergoeding aan de verzekeraar georganiseerd wordt.

Ook iets voor Europa?

Kan Ageas in onze contreien iets doen met de ervaring die het opdoet met Takaful? Er zijn in Europa naar schatting 38 miljoen moslims. Het gros van hen woont in Centraal- en Oost- Europa, Rusland en Duitsland, markten waar Ageas niet aanwezig is of waaruit het zich teruggetrokken heeft. Maar wat niet voor meteen is, kan natuurlijk altijd later nog.

Advertentie

Advertentie