Wereldspelers
 © Frank Toussaint
3 Leestijd

‘Een cassetje voor elke patiënt'

Onder de verantwoordelijkheid van
Biocartis

Snel, betrouwbaar en accuraat. Het zijn drie eigenschappen van IdyllaTM die het leven van een patiënt grondig kunnen veranderen.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

‘Dan moet ik iemand vertellen dat hij huidkanker heeft: "Slecht nieuws, uitgezaaid melanoom". Vroeger moest die persoon tot drie weken wachten vooraleer hij wist of hij in aanmerking kwam voor een behandeling. Nu kan de oncoloog bij wijze van spreken zeggen: "Probeer het nieuws te verwerken. Ga een koffietje drinken in de cafetaria. Kom binnen een uur of twee terug, en dan bespreken we de behandeling."

’Patrick Pauwels, kliniekhoofd pathologische anatomie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, is hoorbaar opgetogen over IdyllaTM, het diagnoseplatform van Biocartis dat hij nu al een half jaar gebruikt. ‘Op dit ogenblik spoort de test de BRAF-mutatie op, die in zowat de helft van de uitgezaaide melanomen aanwezig is. Als dat zo is, kunnen we daar een goede behandeling voor opstellen. Het is nu wachten op testen voor andere ziektes.’

Met dit toestel heb je na twee uur al een resultaat.
Patrick Pauwels Kliniekhoofd pathologische anatomie van UZ Antwerpen

Het IdyllaTM -systeem ziet er uit alsof er een designer aan de knoppen zat. Er is het brein, dat is een glanzend witte console met touchscreen, dat de testen opstart en de resultaten toont. Die komen van de verwerking van de cartridge in een aparte machine die de testen uitvoert. De cartridge ziet er uit als een groot uitgevallen cassette, maar lijkt voor het overige in niets op de achterhaalde muziekdrager. Het is namelijk een heus lab in het klein, met binnenin alle stoffen die nodig zijn om een klinisch staal te verwerken en de moleculaire stoffen op te sporen die kunnen wijzen op een ziekte. De witte doosjes hebben een schuifdeurtje waardoor een beetje bloed, een plakje tumorweefsel of een beetje slijm kan worden ingebracht.

Tijdrovend

Prof. Pauwels prijst IdyllaTM voor zijn snelheid, betrouwbaarheid en accuraatheid. Hoe vlugger bepaalde moleculaire afwijkingen in de tumor worden opgespoord, hoe vlugger een gerichte behandeling kan beginnen. Tot op vandaag zijn de meeste klinische moleculaire testen tijdrovend, en bovendien complex, arbeidsintensief en duur. Met IdyllaTM automatiseert Biocartis die laboratoriumprocessen, waardoor je snel klinisch hoogwaardige moleculaire testen kunt uitvoeren, waar en wanneer die nodig zijn. Het unieke aan het toestel is dat het verschillende stalen kan verwerken, zoals weefsel, bloed, urine en slijm. Het hele proces, van het invoeren van het staal tot het eindresultaat, vraagt minder dan 150 minuten en is niet gevoelig voor de manuele foutjes die in een laboratorium zouden kunnen voorkomen en een staal zouden kunnen besmetten. Tot slot kan het platform in een enkel staal meerdere ziekte-indicatoren detecteren.

 © Biocartis © Biocartis

‘Met onze conventionele PCR-analyses (Polymerase Chain Reaction) en “next-gen sequencing” laten we de machines niet draaien voor één enkele test. Afhankelijk van hoe vaak de test gevraagd wordt, voeren we die wekelijks uit, of zelfs maar tweewekelijks als het over een zeldzame tumor gaat. Bij IdyllaTM is elke patiënt een individueel cassetje. Als je dat in het toestel steekt, heb je na twee uur al een analyse.’ Het is ook mogelijk met de zogenoemde “vloeibare biopsieën” patiënten nauwkeurig op te volgen en te zien of een behandeling aanslaat of niet, aldus professor Pauwels.

‘Zo weten we heel snel waar we staan. Elke kankerbehandeling botst op een bepaald moment op resistentie, waardoor we moeten overschakelen op nieuwe geneesmiddelen die de resistente mutatie aanvallen. Sommige patiënten zijn met die pillen vervolgens weer lange tijd goed. Op die manier maken we van een uitgezaaide kanker steeds meer een chronische ziekte.’

Vroeg stadium

Via moleculaire diagnose werkt Biocartis aan manieren om kanker- en infectieziektes in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. In september vorig jaar ontwikkelde het de gemakkelijk, snelle en precieze test voor huidkanker (melanoom) die professor Pauwels al gebruikt, daarna volgde ook een test voor colorectale (darm)kanker. Binnenkort komt er een reeks nieuwe testen bij, onder meer voor infectieziektes. Biocartis heeft op dit ogenblik reeds een aanzienlijk aantal IdyllaTM-toestellen verkocht aan grote en kleine ziekenhuizen, zowel binnen als buiten Europa. De kankertesten zijn vooral in trek bij pathologie-laboratoria, de infectieziektetesten zijn dan weer interessant voor zogenoemde rapid-response- en microbiologielaboratoria.

Stap 1

De identificatie van de container met het staal van de patiënt (weefsel, bloed, urine, plasma, slijm,…) wordt ingebracht in de console door de barcode te scannen.

Stap 2

Vervolgens is het de beurt aan de cartridge, waarvan ook de barcode gescand wordt. De console identificeert zo automatisch welke testen er moeten gebeuren.

Stap 3

Het staal van de patiënt gaat in de cartridge. Nadat het schuifdeurtje is gesloten, zit het in een hermetisch verzegelde omgeving zodat verspilling of kruisbesmetting is uitgesloten. Alle reagentia of stoffen die nodig zijn voor de test, zijn al opgenomen.

Stap 4

De cartridge verdwijnt in de machine die de testen uitvoert. Na 30 tot 150 minuten stuurt die alle resultaten door naar de console. Na afloop wordt de cartridge weggegooid als algemeen klinisch afval.  

Advertentie

Advertentie