Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Olierijke waters, ondiepe gronden

In Saoedi-Arabië was Jan De Nul de hoofdaannemer van ‘Manifa Field’, een ontwerp- en bouwproject dat 41 kilometer snelweg omvat om 27 nieuwe in zee aan te leggen eilanden te verbinden. Het ondiepe water maakte het onmogelijk voor staatsbedrijf Saudi Aramco om conventionele offshore-olieboorplatforms neer te poten. De oplossing? Het opspuiten van een eiland op elke boorlocatie.

Elk eiland heeft plaats voor tien boorputten. Om de fauna en flora te behouden en de kostwinning van de lokale vissersgemeenschap niet in gevaar te brengen, verbond Jan De Nul de eilanden met bruggen in plaats van met dijken. Daardoor kunnen de getijden hun werk doen en blijft de waterkwaliteit in de baai op peil. Als het olieveld van staatsbedrijf Saudi Aramco op volle toeren draait, kan het 900.000 vaten per dag voortbrengen. Het is een van de meest prestigieuze projecten uit de geschiedenis van Saoedi-Arabië. Het contract was goed voor 1,2 miljard dollar (963 miljoen euro).

Creatief saneren

Vervuiling is voor de meeste bedrijven een groot probleem, maar voor andere - zoals Jan De Nul - is het een uitgelezen kans. Een mooi voorbeeld ligt in Roemenië. ‘Dat land was ooit een belangrijke olieproducent’, verklaart Walter De Jonghe, directeur Milieudivisie.

‘In 1937 was Roemenië de op een na grootste olieproducent in Europa. Dat bracht wel heel wat vervuiling mee.’ Op vraag van de Roemeense olieraffinaderij Petrom saneerde Envisan drie grote oliehoudende lagunes in de buurt van stad Pitești. ‘Er zijn een aantal manieren om dat soort vervuiling aan te pakken’, zegt De Jonghe.

‘Je kunt het in de grond laten zitten, er wat kalk op uitstrooien, grond over leggen en dan graszaadjes planten. Dan ziet het er uit alsof het gesaneerd is, maar dat is natuurlijk niet zo. Wij hebben van de nood een deugd gemaakt, en de 180.000 kubieke meter met olie vervuild slib integraal afgegraven. Met een permanente installatie – voor één keer zijn we dus afgeweken van onze strategie van ‘hit-and-run’ – zijn we er in geslaagd om daar vervolgens de aanwezige energie uit te puren.’

Envisan ontwikkelde en bouwde een geavanceerde verwerkingsinstallatie om het vervuilde slib te verbranden. De installatie bevat naast een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie, een turbine om de stoom van de verbranding om te zetten in elektriciteit. De economische crisis van de jongste jaren veroorzaakte flinke besparingen in Roemenië. ‘Milieuproblemen worden vaak maar aangepakt als het absoluut nodig is’, stelt De Jonghe vast.

‘Als het dan economisch tegenzit, belanden saneringsprojecten als eerste op de lange baan. Daardoor zaten we plots met een goede installatie, maar te weinig werk.’ Opnieuw maakte De Nul van de nood een deugd. ‘We hebben de installatie omgebouwd, zodat ze ook houtafval kan verwerken en op die manier groene energie kan produceren.’

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.