Wereldspelers

Topprestaties bij aardbevingen in de vrieskou

Onder de verantwoordelijkheid van
Etex

 © Etex 2015

 © Etex 2015

Met zijn gesofisticeerde meetapparatuur kan Etex oplossingen bedenken om nieuwe en bestaande gebouwen veel energie-efficiënter te maken.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

CO2-uitstoot wordt in de publieke opinie vooral geassocieerd met auto’s en industrie. Maar gebouwen hebben een veel grotere voetafdruk, en de terugdringing van de uitstoot gaat er trager dan bij wagens en fabrieken. Ze zijn vandaag goed voor ongeveer 40 procent van het totale energieverbruik in Europa. De Europese Unie zet zwaar in op bijna-energieneutraal bouwen, een eis waaraan tegen 2020 haast alle nieuwbouw moet voldoen, daarna volgen ook soortgelijke regels voor renovatie. In renovatie is nog heel wat mogelijk. Data van de Economist Intelligence Unit leren dat 35 procent van de Europese gebouwen meer dan vijftig jaar oud is.

Deze verbruiken gemiddeld 25 liter brandstof per vierkante meter per jaar, sommige zelfs tot 60 liter. Bij een nieuwbouw is dat slechts 4 liter. Door die oude gebouwen te renoveren en dus hun energie-efficiëntie te verbeteren zou de Europese Unie haar totale energieconsumptie kunnen verminderen met 5 tot 6 procent. Droogbouw kan daar een belangrijke rol spelen. Niet alleen zijn bouwplaten gemakkelijk te installeren en te ontmantelen, ze zijn ook 100 procent recycleerbaar, wat de gebouwen duurzamer maakt dan wanneer ze zijn gezet of gerenoveerd met bakstenen en cement.

Hot box - cold box
Wij hebben de certificaten om te bouwen in aardbevingsgevoelige gebieden.
Paul Van Oyen CEO Etex

‘Wij kunnen op die golf van energiebesparing meesurfen zonder dat we zelf isolatiemateriaal produceren’, legt Etex-CEO Paul Van Oyen uit. ‘Onze platen zelf isoleren niet, maar dragen wel bij aan een isolatiesysteem. Het is een volledig complementaire eenheid.’ Siniat, de gipsafdeling, investeerde in zijn Technical Development Centre in Avignon in nagelnieuwe technologie om zijn materialen te testen in uiteenlopende omstandigheden. Siniat kan zo kijken hoe droogbouw het doet bij een temperatuur van 50°C. Tien minuten later kan het die weersomstandigheden doen omslaan naar -30°C. Dat verklaart ook de naam van de installatie: 'Hot Box-Cold Box'. Andere simulaties hebben te maken met vochtigheid, luchtdruk en zonnestraling.

 © Etex 2015 © Etex 2015
Aardbevingsresistent

Concreet gaat de testmuur tussen de Cold Box en de Hot Box in, waar meer dan honderd sensoren de impact van de veranderende omstandigheden meten. Op die manier test Siniat verschillende soorten gipskarton, isolatie en vezelcementoplossingen in levensechte omstandigheden. ‘Dit is de eerste machine die tegelijkertijd de energie-efficiëntie, hitte- en luchtbewegingen en vochtigheid kan meten’, legt Van Oyen uit. ‘Dat is belangrijk, want zelfs de kleinste wijzigingen kunnen een grote impact hebben op de isolatieprestatie.’ Een andere innovatie is dynamisch-mechanische testing, waarmee Etex de impact van aardbevingen op bouwstructuren simuleert en er zo technische oplossingen voor kan bedenken. ‘Wij hebben in Italië certificaten gekregen waarmee we kunnen bouwen in aardbevingsgevoelige gebieden’, geeft Van Oyen nog mee.

Etex is een wereldspeler in droogbouw, een bouwtechniek met veel voordelen en een steeds groter marktaandeel in de nochtans traditionele bouwsector.

‘Bij droogbouw wordt een houten of metalen draagstructuur gecombineerd met bouwplaten, isolatie en hulpstukken, zonder mortel of beton. Dat heeft veel voordelen: het is milieuvriendelijk, snel plaatsbaar bij verschillende weersomstandigheden, vlot isoleerbaar, recycleerbaar en het kan met laaggekwalificeerde arbeid geplaatst worden. ‘Het is veel gemakkelijker en sneller om mensen op te leiden om droogbouw uit te voeren’, merkt CEO Paul Van Oyen op.

Uit een berekening van Etex vorig jaar blijkt dat door droogbouw de gevel van een gebouw met acht appartementen en vier verdiepingen een kwart dunner en 80 procent lichter is. En dat met eenzelfde kostprijs als bouw met mortel en beton. Het grote voordeel is de tijdwinst: droogbouw vraagt 30 procent minder werkuren.

Traditionele sector

Als het zo voordelig is, waarom is dan niet alles droogbouw? ‘De bouw is een heel traditionele sector’, verklaart Van Oyen. ‘Je verandert een bouwtechniek niet van de ene dag op de andere. Maar er is nagenoeg geen land ter wereld waar droogbouw niet aan een opmars bezig is.’ In sommige landen is de bouwtechniek al sterk doorgebroken. In de VS worden nu al bijna alle huizen met droogbouw gezet. Net in die markt is Etex niet actief. Is dat niet vreemd?

‘Deze groep kan niet zomaar grote markten veroveren’, legt Van Oyen uit. ‘In de VS zouden we daar meteen tien fabrieken voor nodig hebben. We moeten selectief met onze middelen omspringen. Alleen al om ons marktaandeel in Brazilië te behouden moeten we daar de komende jaren fabrieken bijzetten. Dat we dus niet in de VS zitten, is niet zo erg, er zijn nog meer dan genoeg opportuniteiten.

Advertentie

Advertentie