Wereldspelers
De bouw van een zonnetoren in Zuid-Afrika met hoogperformante isolatie van Etex. © Etex 2015
2 Leestijd

‘Zonnekoning van de hernieuwbare energie'

Onder de verantwoordelijkheid van
Etex

‘De betalingsbereidheid van onze klant hangt af van onze bijdrage aan de oplossing van zijn probleem’, zegt Etex-CEO Paul Van Oyen.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

‘Inspirerende manieren van leven’, zo luidt de belofte van Etex. En daarom legt de bouwgroep zijn oor niet alleen te luisteren bij bouwbedrijven en distributeurs, maar ook bij architecten. CEO Paul Van Oyen wijst naar een kleurig huis met bijzondere vormen in de bedrijfsbrochure die voor hem ligt. ‘De man of vrouw die dat heeft ontworpen had een droom. Designarchitecten willen zich onderscheiden, gezien worden. Wij helpen hen daarbij.’ Maar ook een ingenieur die een zonnetoren bouwt, wil van een droom werkelijkheid maken, merkt Van Oyen op.

‘En de volgende die hij bouwt, zal twee keer zo hoog moeten zijn.’ Etex is wereldwijd de nummer één in de isolatie van solar towers. Die zonnetorens staan voornamelijk in woestijnen, zoals in Nevada, Israël en de Sahara. ‘Het is een gigantische markt en wij hebben daar een redelijk exclusieve positie in’, glimlacht Van Oyen.

Zonnetorens

Een zonnetoren vangt het zonlicht op dat spiegels die op de grond staan weerkaatsen. ‘In Zuid-Afrika hebben we een toren afgeleverd van 200 meter hoog. De uitdaging is om van bij de engineeringfase mee te denken naar oplossingen. Concreet ging het om twee grote uitdagingen. De eerste zijn de enorme temperatuurschommelingen die de collectoren moeten weerstaan. Overdag lopen die op tot 800°C, terwijl het ’s nachts in de woestijn kan vriezen. De tweede moeilijkheid is dat de zon maar tien uur schijnt, terwijl er voor 24 uur elektriciteit moet zijn. Je moet die energie met andere woorden opslaan, en dus isoleren. Het is een mooi voorbeeld van waar wij het verschil maken. Daar creëren we geen waarde als leverancier, maar als partner.’

Elektrische wagens

Eenzelfde verhaal geldt voor de isolatie van de nieuwste hogesnelheidstreinen, zegt Van Oyen. ‘We zitten ook in de nieuwe generatie van brandstofcellen die bijvoorbeeld in elektrische wagens zitten. Dat zijn mooie voorbeelden van onze scherpschuttermethode.’ ‘Ik ben niet de grote predikant van het model waarbij we systemen en oplossingen zouden verkopen, want daar gaat het voor mij fundamenteel niet om’, aldus Van Oyen. ‘Services and solutions kunnen snel gemeengoed worden tot op het niveau waar de klant ze vanzelfsprekend vindt en er dus ook niet meer voor wil betalen. Wat is dan wel onze drijfveer? Wij willen verder gaan en waarde creëren door problemen op te lossen.

Dát is essentieel voor onze klant, en daar wil hij ook voor betalen. Wat heeft de klant nodig, dat is de vraag. Neem het voorbeeld van een installateur. Als je die niet alleen een plafondtegel van 40 op 40 cm aanbiedt, maar ook één van 120 op 60 cm, dan heb je misschien een probleem opgelost omdat de montagetijd veel lager komt te liggen. Of stel dat een architect een huis wil bouwen met droogbouw, dan kunnen wij met hem precies bepalen welke materialen hij nodig heeft voor de isolatie- en akoestische waarde die hij wil.’

Gevelbekleding en bouwplaten: in gips en vezelcement, voor gevels, buiten- en binnenmuren van huizen en niet-residentiële gebouwen. Komen in verschillende kleuren, en zijn zowel licht als sterk.

Dakbedekking: de productie van vlakke platen uit vezelversterkt cement vormde de start in 1905. Vandaag omvat dit segment ook dakpannen in klei en beton, in alle mogelijke vormen, kleuren en groottes, leien en golfplaten in vezelcement.

Brandbeveiliging en isolatie: beschermt de kritieke structuren van hoogbouw, luchthavens en tunnels tegen de extreem hoge temperaturen en verwoestende kracht van een brand. Zo kunnen mensen zich op tijd in veiligheid brengen. Het Belgische Promat is een leider in hoogperformante thermische isolatie op basis van silica. Dat product wordt gebruikt in industriële installaties, gaande van staalfabrieken, olie en gas, lucht- en ruimtevaart, en brandstofcellen.

Keramische vloer- en wandtegels: in het portfolio sinds de vroege jaren 1990. Een Latijns- Amerikaanse activiteit waar Etex een vroege speler en consolidator was.

Advertentie

Advertentie