Wereldspelers
 © Greenyard Foods
3 Leestijd

‘Drones bewaken de kwaliteit van onze diepvriesgroenten'

Onder de verantwoordelijkheid van
Greenyard

Een groot gebruiksgemak, ruimte voor een persoonlijke toets en een uitstekende manier om vitaminen te bewaren. Dat zijn de belangrijkste troeven van diepgevroren groenten en fruit.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Greenyard Foods-dochter Pinguin verwerkt en commercialiseert oogstverse groenten en fruit tot lang houdbare voedingsproducten, met houdbaarheidstechnologie die gebaseerd is op koudebehandeling. De groenten worden na het blancheren afgekoeld en vertrekken, uitgespreid op een band, richting de ‘flow-freezer’. Daar krijgen ze een luchtstroom van -38°C over zich heen, zodat ze in een paar minuten tijd afkoelen tot -20°C. ‘We vullen dat aan met nog andere technologie’, zegt Hans Luts, Managing Director van Pinguin. ‘Om bijvoorbeeld spinazie te kunnen invriezen in blokjes, moet die drie keer door die tunnel gaan. Na het vormen van de porties, gaan ze nog tweemaal door de tunnel. Dat vermijdt dat consumenten meteen een grote blok spinazie moeten ontdooien.’

Dat de gebruikte hoeveelheden zo gemakkelijk af te stemmen zijn op wat de consument effectief nodig heeft, is een groot voordeel van diepvries. ‘Je kunt de portie nemen die je nodig hebt, en de rest terug in de diepvries steken’, aldus Luts. ‘Bij vers is de kans groot dat je te veel gekocht hebt. Je kunt dat overschot wel invriezen, maar de kwaliteit is een stuk lager dan wanneer wij dat professioneel hebben gedaan.’ Een ander voordeel is dat diepvriesgroenten snel bereid zijn. ‘Je moet ze niet wassen, schoonmaken of snijden’, zegt Luts, die opmerkt dat de kok wel nog zijn persoonlijke toets kan toevoegen met de bereidingswijze of door er kruiden aan toe te voegen.

Complementaire producten

Diepvries kampt wat met de perceptie dat het minder vers is dan, nou ja, vers. Nochtans is de waarheid veel genuanceerder, klinkt het bij Pinguin. ‘Alles hangt af van de timing. Voor diepvriesgroenten oogsten we de gewassen wanneer ze op hun best zijn, en verwerken we die vervolgens binnen de vier uur nadat ze in de fabriek zijn aangekomen. Daardoor houden ze veel van hun smaak en voedingswaarde.’ Bovendien zijn diepvriesgroenten complementair aan verse groenten. Niet alles is in beide vormen – vers en bewaard – te krijgen. Erwtjes bijvoorbeeld, vind je nog als diepvriesproduct en in blik, en sla kun je niet invriezen. Pinguin betrekt zijn producten van landbouwers die actief zijn in een straal van 200 kilometer rond het bedrijf.

Voor diepvriesgroenten oogsten we de gewassen wanneer ze op hun best zijn.
Hans Luts Managing Director bij Pinguin

‘We bepalen samen met die landbouwers wanneer welk stuk grond wordt ingezaaid en wanneer er wordt geoogst’, aldus Luts. ‘Dat hangt onder meer af van de vraag of hun velden hoger of lager gelegen zijn, en of het een vochtig gebied is.’ De ondersteuning van de landbouwers is best wel hightech. ‘Met gps-signalen krijgen boeren hulp voor de beste rijrichting van hun rooimachines. En in het buitenland beginnen we onze boeren te helpen met drones, die over grote afstanden kunnen kijken hoe de gewassen er aan toe zijn.’

West-Vlaanderen, groentetuin van Europa

Ook op het vlak van producten is er voortdurende innovatie. Luts geeft het voorbeeld van de steambags voor 1 persoon, die Pinguin het voorbije anderhalf jaar heeft ontwikkeld in samenwerking met enkele klanten. ‘Dat is een zakje met groenten dat je in de microgolf kunt zetten’, verduidelijkt Luts. ‘Het is snel klaar en houdt heel sterk de aroma’s vast.’ Pinguin is vooral Europees georganiseerd, met fabrieken in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Hongarije.

Ook de afzetmarkten zijn voornamelijk Europees. West- Vlaanderen – dat de groentetuin van Europa genoemd wordt – blijft een belangrijk wingewest. ‘Onder meer spinazie, erwten, bonen, bloemkool en wortelen worden hier gekweekt, omdat er een mild klimaat, vruchtbare grond, goede logistiek en veel expertise is’, legt Luts uit. ‘Dat compenseert de zeer dure grond en dito arbeid. Niet voor niets telt de provincie zeven diepvriesbedrijven, die samen meer dan 40 procent van de Europese markt in handen hebben.’

 © Frank Toussaint © Frank Toussaint

Advertentie

Advertentie