Van tomaten bedrijf naar tomaatbedrijf en terug

©Emy Elleboog

Hein Deprez bouwde een champignon - bedrijf uit tot een wereldspeler in groenten en fruit. Daar kwam heel even een privateequityspeler bij kijken. ‘Een moeilijke, maar interessante ervaring.’

Samen met zijn zus Veerle heeft Hein Deprez 55 procent van Univeg in handen. Hoe belangrijk is dat familiaal aandeelhouderschap? ‘Het is belangrijk dat in het bedrijf mensen zijn die garant staan voor een langetermijnvisie. Familie is een mooie manier om dat te realiseren. Vergelijk het met een boom. Je plant die niet voor een jaar, maar wel voor minimaal een generatie.’ Van 2006 tot 2013 zat CVC Capital in het kapitaal van Univeg. Private equity heeft per definitie een kortetermijnfocus.

Viel dat te rijmen met het langetermijndenken waar Deprez zoveel belang aan hecht? ‘Moeilijk’, geeft hij toe. ‘Wij zijn dagelijks bezig met manieren bedenken om de toegevoegde waarde van een tomaat te verhogen, om zo aandeelhouderswaarde te creëren. Voor een private-equityspeler is het bedrijf zelf de tomaat. Dan spreek je een andere taal. Toch hebben we er ook heel wat van geleerd. Zeker op het vlak van discipline, financiële opvolging en informatie-uitwisseling bood CVC een enorme toegevoegde waarde.’ Na het verdwijnen van de private-equityspeler wou Univeg overschakelen op een financieringsbron die meer bij zijn langetermijnvisie paste. ‘Wij vonden het ideale instrument daarvoor bij de obligatiemarkt’, zegt financieel directeur Koen Sticker.

‘Tot dan toe vielen we voornamelijk terug op lokale bankfinanciering. Onze obligatie-uitgifte van 285 miljoen euro eind november vorig jaar zette ons ook op financieringsvlak wereldwijd op de kaart. Onder meer Londense en Amerikaanse institutionele spelers kochten ons schuldpapier in.