Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Het leukste aan mijn job? Met ‘mijn' producenten een glas drinken'

German Ponce ©Univeg

German Ponce is een uitstekend voorbeeld van het profiel dat je in Univeg vindt. Hij had geen betere voornaam kunnen hebben. De Braziliaan werkt al enkele jaren voor Univeg in Duitsland. Met een Ecuadoriaanse vader, een Braziliaanse moeder en werkervaring in de Verenigde Staten is hij de geknipte man om als regioverantwoordelijke Chili, India en zijn geboorteland Brazilië op te volgen, met een focus op druiven.

Terwijl zijn vader German Ponce Sr. de productie ter plekke jaarrond opvolgt, verzorgt German de commercialisatie naar de Duitse retailers. Ponce studeerde in het begin van de eeuw als jonge econoom intercultureel management in Duitsland. Dat komt goed van pas, want er zijn wel wat culturele verschillen, zo geeft hij aan. ‘In Duitsland fronsen ze de wenkbrauwen als je vijf minuten te laat bent voor een vergadering, in Brazilië ben je na een kwartier nog altijd mooi op tijd.’ Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de plaatselijke productie- en logistieke omstandigheden. ‘De kwaliteit van de Braziliaanse autosnelwegen is veel slechter dan die van de Duitse Autobahns’, geeft Ponce als voorbeeld.

‘Als je daar geen rekening mee houdt wanneer je transportschema’s opstelt hier in Bremen, kom je in de problemen.’ Dat is het grote voordeel van werken in de gedecentraliseerde structuur van Univeg. ‘Er wordt ons veel ruimte gelaten om zelf verantwoordelijkheid op te pakken en beslissingen te nemen.’ Het leukste aan zijn job vindt de Braziliaan het opzoeken van ‘zijn’ producenten en samen hun boomgaarden bezoeken. ‘Soms blijf ik ook bij hen eten, en drinken we een glas. Het doet dan deugd om te zien hoe ze sinds mijn vorige bezoek een nieuwe tractor of een nieuwe machine konden kopen. Vroeger ging hun productie naar een exporteur met wie ze geen partnerschap hadden. En dat maakte het voor hen ook moeilijk om vooruit te plannen.’ Als econoom vindt Ponce het heel uitdagend om de prijzen te berekenen voor de gewassen die Univeg aankoopt.

‘In tegenstelling tot koffie of suiker is er geen grondstoffenhandel in druiven. Dat betekent dat je zelf voortdurend complexe berekeningen in je hoofd moet maken. Er zijn zoveel variabelen waarmee je rekening moet houden. Het weer, de volumes, de verwachte vraag,… en dat voor tientallen landen op verschillende continenten. Je moet achterhalen wat de prijs is waar iedereen beter van wordt.’

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.