Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Vers fruit moet opboksen tegen gestandaardiseerde producten'

©istock

Niets is gezonder dan fruit, en weinig is valser dan de claim achter veel ‘gezonde’ producten. Het is een strijd om het welzijn van de consument die Univeg dagelijks moet leveren. Bij obesitas denken Belgen al snel aan Amerikaanse weightwatchers in tenten van joggingpakken en colaslurpende tieners die op een vettige hamburger kauwen. Maar ook in België is zwaarlijvigheid een ernstig probleem.

Liefst 47 procent van de bevolking kampt met overgewicht en in de leeftijdsgroep van de 55- tot 65-jarigen is zelfs één op de vijf obees, wat neerkomt op een body mass index van 30 of meer. Gezonder leven betekent ook gezonder eten, en dus veel verse groenten en fruit. Maar uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie blijkt dat de gemiddelde Belg maar de helft van de aanbevolen groente- en fruitdosis naar binnen speelt. Volgens Hein Deprez, voorzitter van Univeg, heeft dat te maken met het bannen van diversiteit in ons voedingspatroon.

‘De consument wil standaardisering, geïndoctrineerd door de vele reclame, waardoor er een vervlakking ontstaat van textuur en smaak. Je kunt discussiëren of een hamburger uit een fastfoodrestaurant gezond of lekker is, maar je weet wel exact op voorhand wat je gaat eten. Zo bouw je een merk op om een consument loyaal te houden. Een appel waar je vandaag je tanden inzet, smaakt anders dan de appel die je volgende week koopt. Want die komt uit een ander land, of is al ietsje rijper.’ Deprez hekelt ook de marketing van voedingsmultinationals, die te pas en te onpas het label ‘gezond’ claimen.

‘Op een doos cornflakes zie je dan een prentje van drie aardbeien, terwijl die nauwelijks in het product zitten. In yoghurt vind je een paar aardbeizaadjes, en voor de rest veel smaak- en kleurstoffen en suiker. Toch staat er fruit op de verpakking, omdat de consument dat associeert met gezondheid. Een vers stuk fruit eten vraagt jammer genoeg iets meer moeite dan snel een potje naar binnen lepelen, maar het is wel echt gezonder.’

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.