Wereldspelers
 © Vandemoortele
1 Leestijd

Gezonde vetten? Dat kan!

Onder de verantwoordelijkheid van
Vandemoortele

‘We spelen steeds meer in op de trend van gezondheid, bijvoorbeeld door minder zout te gebruiken of in het broodassortiment meer volkoren producten te maken, of granen of zaden aan het brood toe te voegen’, zegt Stefaan Merckx, directeur strategie en business development.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Ook bij de plantaardige vetten en culinaire oliën is er een duidelijke trend naar gezondere producten. ‘Twee jaar geleden hebben wij een leerstoel opgericht aan de Universiteit van Gent waar we onderzoek doen naar gezonde vetten’, klinkt het bij divisieverantwoordelijke Bart Bruyneel. ‘Vijf doctoraatstudenten werken rond dat thema. We verwachten tegen 2016 de eerste vruchten daarvan te plukken met nieuwe producten.

’ Vandemoortele maakt onder meer margarines met de gezonde vetzuren omega 3. ‘Die kan je lichaam zelf niet aanmaken’, aldus Bruyneel. ‘Ze zijn goed voor hart- en bloedvaten. Daarnaast zijn er nog andere veronderstelde voordelen, zoals een hogere hersenactiviteit, maar die vallen moeilijker te bewijzen.’ Vetten hebben niet bepaald de beste bijklank, geeft Bruyneel toe. ‘Nochtans zijn ze strikt noodzakelijk in een gebalanceerd dieet. Het probleem is dat ze automatisch gelinkt worden aan obesitas. Maar in Europa eten we meer vet dan in de VS, het land van de zwaar lijvigheid. Vooral een onevenwichtig dieet, rijk aan suiker is de oorzaak van zwaarlijvigheid, niet vet

Advertentie

Advertentie