Wereldspelers
 © Emy Elleboog
1 Leestijd

Oost-Europa hongert naar kwaliteit

Onder de verantwoordelijkheid van
Vandemoortele

Vandemoortele bouwt zijn aanwezigheid in Oost-Europa verder uit met een nieuwe productievestiging in Polen.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

De belangrijkste reden voor een bouw van een Vandemoortele-fabriek in Polen? Brood reist het best niet ver, legt Stefaan Merckx uit, directeur strategie en business development. ‘Een croissant kun je vanuit Frankrijk naar Oost- Europa brengen en er nog geld aan verdienen. Dat is moelijker voor brood, waar de marges veel lager zijn. Een geografische uitbreiding staat daardoor gelijk aan de uitbouw van een industrieel apparaat rond brood. Pas daarna komen de specialiteiten.’

Er duikt in die regio nog een specifieke moeilijkheid op, stipt Merckx aan. ‘Het is vaak een grote uitdaging om diepvrieslogistiek georganiseerd te krijgen. Dat transport vraagt namelijk een cargotemperatuur van -20°C.’ Vandemoortele kan daarvoor wel rekenen op zijn eigen logistieke diensten Metro en Panalog. Die twee vloten bezitten samen zo'n 300 wagens en worden ook gebruikt door andere belangrijke spelers in de voedingssector. De vrachtwagens zijn speciaal uitgerust voor koel- en diepvriestransporten.

De vraag in Oost-Europa is in elk geval groot. De consument daar kende voor de val van de Muur alleen brood van eenzelfde, lage kwaliteit dat op grote schaal werd gemaakt. ‘Met onze diepvriestechnologie kunnen we daar veel variëteiten aanbieden met een hoge kwaliteit’, legt voorzitter Jean Vandemoortele uit.

Advertentie

Advertentie