Wereldspelers
 © Frank Toussaint
1 Leestijd

‘Veranderingen dwingen je vooruit te gaan’

Onder de verantwoordelijkheid van
Vandemoortele

‘Er is altijd een druk om te veranderen’, zegt Giorgio Benedetti, commercieel manager voor de lipids-afdeling in Zuid-Europa.

Advertentie

Advertentie

Advertentie

‘Is het niet extern vanuit de markt, dan is het wel intern door veranderende structuren. Sinds ik in 2000 bij Vandemoortele begon, zijn er drie belangrijke overnames geweest. Dat had een grote impact op het bedrijf. Er komen immers nieuwe klanten, nieuwe activiteiten en nieuwe mensen bij.’ Benedetti bekijkt dat onverkort positief. ‘Het dwingt je om te blijven vooruitgaan en dingen te veranderen. Dat zijn niet zozeer onze producten, maar wel onze aanpak en de efficiëntie waarmee we dat doen. In tien jaar tijd is de productie van vetten en oliën in de Spaanse vestiging waar ik zit bijvoorbeeld meer dan verdrievoudigd. We produceren ondertussen ook margarines voor Italië en Frankrijk.’ 

‘Seizoenseffecten spelen ons soms parten in Polen’

Vandemoortele produceert nu reeds in Łódź, zijn enige productievestiging in Oost-Europa, met relatief veel handenarbeid.

Er werken 95 mensen, van wie de helft in productie. Mariola Bryk, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en de financiën in Oost-Europa, legt uit hoe dat soms tot moeilijkheden kan leiden. ‘Er zijn periodes in het jaar dat het moeilijk is om hier geschikte werknemers te vinden. In de zomer bijvoorbeeld draaien de ijsfabrikanten in de regio op volle toeren en ontwikkelen cosmeticabedrijven nieuwe producten. Het is dan niet altijd gemakkelijk om de juiste mensen te vinden.’ De belangrijkste producten van de Poolse vestiging zitten in het broodassortiment, alhoewel er ook een kleine viennoiserieafdeling is. Ook daar is het de uitdaging zo goed mogelijk in te spelen op de vraag van de verschillende consumenten en de huidige trends. ‘De Tsjechen zijn bijvoorbeeld gek op zoet gebak, veel meer dan de Polen’, legt Bryk uit.

Advertentie

Advertentie