Banque de Luxembourg Investments kiest in de huidige markt voor kwaliteitsaandelen en beperkt het gewicht van obligaties. 'Dat lagere gewicht compenseren we met goud, cash en alternatieve producten.’
Hoewel de beurzen nog ‘mild’ kunnen zakken, is het best om in dit barre klimaat stevig te blijven zitten. ‘We zien geen jarenlange recessie en excessen zijn er niet’, stelt JPMorgan Asset Management.
De gerenommeerde vermogensbeheerder Klaus Kaldemorgen was de centrale gast op het jaarlijkse fondsenevent van De Tijd en L'Echo. Hij gaf zijn visie op de financiële markten in deze 'bijzonder uitdagende tijden'.
De goudprijs kruipt na een ellendige maand recht. Het edelmetaal krijgt steun van een dalende dollar, een terugval van de Amerikaanse langetermijnrente en de fragiele financiële markten.
‘Obligaties met een variabele coupon kunnen profiteren van stijgende kortetermijnrentes omdat hun coupons dan mee hoger gaan. Bovendien wordt hun zeer korte looptijd niet beïnvloed door verdere schommelingen in de langetermijnrente.’ Dat zegt Matthew Chaldecott van Allianz Global Investors.
Al meer dan twintig jaar beleggen waterfondsen in bedrijven die aandacht hebben voor het schaarse blauwe goud. En het thema wordt almaar actueler. ‘Er zal altijd vraag naar water zijn, wat van waterbedrijven een tijdloos groeiverhaal maakt’, zeggen de fondsbeheerders.
‘Door de immense investeringen in energietransitie blijft de vraag naar staal, aluminium, nikkel, koper en kobalt enorm groot. Ook bij een mondiale groeivertraging zullen de metaalprijzen hoog blijven’, waarschuwen grondstoffenspecialisten.
Na enkele moeilijke jaren lijkt het kwantitatieve fonds Aphilion Q2 Equities op de terugweg. ‘Ook als de markt tegenzat, hebben we nooit ingegrepen. We mijden elke vorm van emotie of subjectiviteit’, zeggen de twee beheerders.
Het bij ons onbekende Smead Capital staat op de eerste plaats in de ranglijst van beste Amerikaanse waardebeleggers de voorbije vijf jaar. ‘Investeer in topbedrijven wanneer niemand ze wil’, is de raad van hoofdbeheerder Cole Smead. Hij zit volop in schalieolie, winkelcentra en huizenbouwers.
Nog voor de invasie van Rusland in Oekraïne behoorden de Oost-Europese aandelenfondsen tot de slechtst presterende van de voorbije tien jaar. De oorlog heeft de twijfels over de regio nog aangezwengeld.
Voor buitenlandse fondsenhuizen is slechts een gebrekkige handel in Russische effecten mogelijk. Daarom bevriezen enkele beheerders hun fondsen die voor een belangrijk gedeelte in Rusland beleggen.
‘De voedingsindustrie zit op hetzelfde punt als de energiesector enkele jaren geleden. Beleggers kunnen daar vandaag al op inspelen’, zegt Yashica Reddy van de Britse vermogensbeheerder Schroders.
Met een hardnekkige inflatie én een centrale bank die de rente laag houdt, is een hele activaklasse - obligaties - ‘dood’, waarschuwt fondsenveteraan Klaus Kaldemorgen. Maar ook met aandelen kun je een portefeuille met schokdempers uitbouwen.
Ondanks de beurscorrectie van de voorbije twee jaar en de aantrekkelijk ogende waarderingen staat de Braziliaanse aandelenmarkt de komende twaalf maanden voor grote uitdagingen. Voor bodemvissers blijft het water zeer troebel.
Inflatie en de omikronvariant nopen Belgische fondsenhuizen tot meer voorzichtigheid. Aandelen blijven nog wel de favoriete activaklasse, maar de ideale portefeuille voor 2022 vertoont meer defensieve accenten.
‘Uw geld lenen aan een onderneming die er een groen project mee financiert. Duidelijker kan de duurzame impact van uw spaarcenten niet zijn.’ De halve Belg en grondlegger van duurzame obligaties Stephen Liberatore spreekt over de kansen en de risico’s van duurzaam beleggen op de obligatiemarkt.
Parallel met de toenemende vraag naar alternatieve energie nemen vermogensbeheerders almaar meer producenten ervan op in hun portefeuilles. Maar klassieke energiereuzen als Total, Royal Dutch of Equinor laten ze niet links liggen. ‘Ze gaan een belangrijke rol spelen in de energietransitie.’
Veel fondsbeheerders zoeken permanent naar de winnaars van de energietransitie. UBS doet dat met een van zijn hedgefonds ook, maar probeert tegelijk geld te verdienen door ook op de verliezers te speculeren. Fondsbeheerder Ken Geren licht toe.
De fondsenhuizen hebben zich op de COP26 in Glasgow geëngageerd om de economie tegen 2050 koolstofneutraal te helpen maken. Of dat lukt, is niet zeker.