Bankencrisis: Ierse bankier moet naar de gevangenis

Een rechtbank in Dublin heeft de voormalige bankier David Drumm (51) veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar wegens fraude. Drumm stond aan het hoofd van Anglo Irish Bank, die in 2008 in de problemen kwam.

Hij had een constructie opgezet met de bank-verzekeraar Irish Life & Permanent om de klantendeposito's van de bank met 7,2 miljard euro op te krikken, waardoor de balans steviger oogde dan die in werkelijkheid was. Zijn advocaten spraken van een ernstige beoordelingsfout en pleitten verzachtende omstandigheden. De rechter vond het moeilijke klimaat op de financiƫle markten in 2008 geen excuus voor de zeer ernstige inbreuken. Ze voegde eraan toe dat de rechtbank Drumm niet strafte omdat hij de bankencrisis had veroorzaakt of omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de ondergang van Anglo Irish Bank.

Drumm was maar 37 jaar toen hij in 2005 aan het hoofd kwam van Anglo Irish Bank. Nadat die over de kop ging in 2008 verhuisde hij naar Boston. Toen de rechtszaak tegen hem begon, zat Drumm vijf maanden in voorhechtenis in een Amerikaanse cel. In 2016 werd hij aan Ierland uitgeleverd.

De rechtszaak tegen Drumm was een van de langste in de geschiedenis van de Ierse justitie. Het proces duurde 81 dagen, de jury beraadslaagde tien uur over de schuldvraag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud