Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Bent u klaar voor uw pensioen?

Zult u tijdens uw pensioen genoeg geld hebben om al uw dromen te realiseren? Of zult u, integendeel, uw levensstandaard moeten verlagen? De Pensioencoach, een nieuwe en gratis tool van De Tijd, toont hoe dicht of hoe ver u nog verwijderd bent van een zorgeloos pensioen. En wat u heel concreet kunt doen om die kloof te dichten.
Advertentie

Eindelijk die verre reizen maken waarvoor vroeger geen tijd was. Of dat eigen stekje onder de zon. Met pensioen gaan betekent: over extra vrije tijd beschikken. En dat vertaalt zich in: extra geld uitgeven. Maar het pensioen is vanaf een bepaald moment ook synoniem met: extra uitgaven. Denk maar aan hogere gezondheidskosten. Of naarmate u ouder wordt, het rusthuis.

Bovendien zult u op de dag dat u met pensioen gaat, uw inkomsten zien terugvallen. Het wettelijk pensioen van een werknemer in België bedraagt gemiddeld slechts 63,7 procent van zijn of haar laatste nettoloon. In harde euro’s: 1.063 euro netto per maand.

Bent u benieuwd hoe groot de kloof zal zijn tussen uw huidige nettoloon en uw toekomstige pensioenbedrag? De Pensioencoach op tijd.be/pensioencoach toont het u.

1. Het volstaat dat u antwoordt op vier eenvoudige vragen: Hoe oud bent u? Welk statuut heeft u? Hoeveel verdient u netto per maand? En hoeveel heeft u al aan de kant staan met het oog op uw pensioen?

Beantwoordt u die laatste vraag liever niet? Geen probleem, maar dan zal de Pensioencoach het maandelijks inkomen op uw oude dag vanzelfsprekend onderschatten, aangezien het maandelijks inkomen dat u kunt puren uit uw spaargeld niet meegenomen is in de berekening.

2. Zodra u die vier vragen beantwoord heeft, vertelt de Pensioenscore hoe goed (of slecht) u voorbereid bent op een financieel onbezorgde toekomst.

©mfn

Op de linkerbalk ziet u hoeveel inkomen u maandelijks mag verwachten zodra u met pensioen gaat. Dat is de optelsom van het wettelijk pensioen (het rode deel van de linkerbalk, geschat op basis van uw loon en statuut) en het inkomen dat u maandelijks zult kunnen puren uit het kapitaal waarvan u aangaf dat u het aan de kant heeft staan met het oog op uw pensioen (het groene gedeelte van de linkerbalk).

De rechterbalk toont het inkomen dat u nodig zult hebben na uw pensionering om uw huidige levensstandaard te behouden.

Zeker als u veel verdient en gewend bent aan een overeenkomstige levensstijl kan de kloof tussen het inkomen dat u mag verwachten na uw pensionering en uw streefdoel aanzienlijk zijn. Waarna de volgende vraag zich opdringt:

Wat kunt u doen om die kloof te dichten?

Ook op die vraag geeft de Pensioencoach op tijd.be/pensioencoach een antwoord.

3. De coach toont u welke mogelijkheden u daarvoor allemaal heeft. En vooral: hij berekent ook in welke mate die opties de kloof tussen droom en werkelijkheid verkleinen.

©mfn

  • Zo kunt u uitrekenen welke kapitalen u bij elkaar kunt sparen via uw werk en - met hulp van de fiscus - via het pensioensparen of langetermijnsparen.
  • Maar ook hoeveel extra pensioeninkomen u kunt opbouwen door tijdens uw loopbaan maandelijks een bedrag aan de kant te zetten.
  • Of hoe extraatjes zoals een erfenis u dichter bij uw doel kunnen brengen.

4. Geeft u bijvoorbeeld aan dat u wilt beginnen met pensioensparen, dan berekent de Pensioencoach hoeveel extra pensioenkapitaal u daarmee opbouwt.

©mfn

5. Door dat kapitaal te vertalen naar een maandelijks inkomen ziet u in één oogopslag in de grafiek hoeveel dichter u daardoor uw streefdoel benadert.

©mfn

6. Klikt u op de linkerbalk, dan verschijnt een pop-up die u in detail toont hoeveel extra inkomen u haalt uit de diverse kapitalen die u aan de kant heeft gezet.

©mfn

Op die manier kunt u met de Pensioencoach een persoonlijk pensioenplan uittekenen zodat u zorgeloos met pensioen kunt gaan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud