Derde van woningen in Vlaanderen is lintbebouwing

Vlaanderen telt zowat 13.000 kilometer lintbebouwing, een stuk meer dan tot vandaag werd aangenomen. Dat is voor het eerst berekend in het Ruimterapport van de Vlaamse regering, schreef De Standaard gisteren. Het gaat om 29 procent van alle Vlaamse woningen. 1.546.880 Vlamingen wonen in een lintbebouwing.

Nochtans is de Vlaming niet unaniem gelukkig met de typische lintbebouwing. Uit eerder onderzoek blijkt dat 29 procent van de Vlaming zich ergert aan het fenomeen. Al kiest de Vlaming slechts in 25 procent van de gevallen expliciet voor een huis in een woonkern. Meer dan 40 procent van de Vlamingen kiest bewust voor een huis buiten de stadskern.

Vooral het centrale deel van Vlaanderen is 'verlint', of gekenmerkt door lintbebouwing. In het bijzonder de driehoek tussen Aarschot, Mechelen en Lier en de regio rondom Keerbergen bevatten heel veel lintwegen.

Wie langs lintwegen bouwt, doet dat hoofdzakelijk om te wonen. Driekwart van de lintbebouwing valt in die categorie. Een kwart van de oppervlakte wordt gebruikt voor andere doeleinden, zoals recreatie, transport, industrie of landbouw.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud