Belg haalt neus op voor hoger plafond pensioensparen

Een gepensioneerde past op zijn kleindochter. ©ANP XTRA

Slechts enkele procenten van de pensioenspaarders hebben in 2018 het hogere maximumbedrag van 1.230 euro opzijgezet voor de oude dag.

Pensioenspaarders kregen in 2018 de kans meer geld te stoppen in hun pensioenspaarfonds. Ze konden maximaal 960 euro sparen met een fiscaal voordeel van 30 procent of voor het eerst tot 1.230 euro sparen met een fiscaal voordeel van 25 procent.

Amper enkele procenten van de 3 miljoen pensioenspaarders kozen voor het hogere plafond, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Bij de landgenoten met een pensioenspaarfonds spaarde 1,3 procent (Crelan) tot 8 procent (AXA Bank) 1.230 euro. Bij de Belgen met een pensioenspaarverzekering koos 1 procent (Argenta) tot 10 procent (AXA Belgium) voor het hogere plafond.

Bij KBC koos 4 procent van de klanten met een fonds voor het hogere plafond en bij ING 2 procent. BNP Paribas Fortis en Belfius wilden geen percentages meedelen maar zeggen wel dat een ‘zeer beperkt’ aantal spaarders opteerde voor het hogere maximumbedrag.

Er zijn twee redenen waarom weinig spaarders 1.230 euro opzij hebben gezet. In de eerste plaats is het extra fiscaal voordeel beperkt. Wie 960 euro spaarde krijgt 288 euro terug van de fiscus. Wie 1.230 euro spaarde geniet een voordeel van 307,5 euro. Een extra spaarinspanning van 270 euro levert dus een fiscaal snoepje op van amper 19,5 euro.

Bovendien hebben sommige financiële instellingen pas laat de mogelijkheid aangeboden om meer te sparen. De klanten van ING, Argenta en KBC Verzekeringen konden pas vanaf oktober of november het hogere maximumbedrag storten in hun fonds of verzekering.

Dankzij de indexering van de fiscale barema’s kunt u in 2019 iets meer sparen. U kunt maximaal 980 euro sparen met een fiscaal voordeel van 30 procent en maximaal 1.260 euro met een fiscaal voordeel van 25 procent.

De Tijd publiceert in de weekendeditie een uitgebreid artikel over pensioensparen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud