Euronext stap dichter bij overname Oslo Børs

Het Noorse ministerie van Financiën geeft Euronext groen licht om de Noorse beurs, Oslo Børs, over te nemen. Rivaal Nasdaq lijkt de strijd te verliezen.

De Noorse beurs is al maanden het voorwerp van een strijd tussen Euronext en Nasdaq. De pan-Europese beursuitbater heeft al 53,4 procent van de aandelen in bezit. Maar de Amerikaanse beurzengroep heeft de steun van de grootste aandeelhouders van Oslo Børs, goed voor een belang van 37 procent.

Volgens ING-analist Albert Ploegh hoopte Nasdaq dat de Noorse overheid een nieuwe voorwaarde voor de overname zou invoeren, namelijk dat de overnemer twee derde van de aandelen moest hebben. De overheid paste, waardoor de biedstrijd beslecht lijkt in het voordeel van Euronext.

'Ik denk dat Nasdaq zijn bod zal intrekken omdat het zelfs met een hoger bod het meerderheidsbelang van Euronext niet ongedaan kan maken. Nasdaq kán dat ook perfect, omdat het nog geen 90 procent van de aandelen in handen heeft', legt Ploegh uit. In dat laatste geval moet een verplicht bod op de resterende aandelen volgen. Nasdaq reageert dat het alle opties onderzoekt.

Inmiddels heeft Oslo Børs, dat voorstander was van een overname door Nasdaq, de handdoek in de ring gegooid. De uitbater van de Noorse beurs zegt nauw te zullen samenwerken met Euronext 'om de best mogelijke oplossing te bereiken voor de toekomst van de groep, het bedrijf en de medewerkers'.

De beurs van Oslo is een van de laatste onafhankelijke beursuitbaters in Europa, goed voor een waardering van 690 miljoen euro. Euronext hoopt de overname eind juni af te ronden. Het aandeel Euronext kon zijn openingswinst niet vasthouden en eindigde licht lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect