Onderzoeksrechter stelt oprichters FNG in verdenking

©SISKA VANDECASTEELE

De drie oprichters achter de failliete modeketen FNG zijn door de Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl in verdenking gesteld.

 Die nieuwe stap komt er nadat Dieter Penninckx en zijn echtgenote Anja Maes en Manu Bracke, het trio dat FNG oprichtte, afgelopen week werden opgepakt en verhoord. Ze werden na afloop vrijgelaten, maar onder strikte voorwaarden, zo melden Het Laatste Nieuws en de Gazet van Antwerpen. Tegelijk werden ook zeven huiszoekingen uitgevoerd.

De drie zouden in verdenking gesteld zijn voor valsheid in geschrifte, het indienen van valse jaarrekeningen, de manipulatie van de beurskoers, misbruik van vennootschapsgoederen en belemmering van het onderzoek van de beurswaakhond FSMA. De FSMA droeg vorige maand het hele dossier over naar het parket nadat het eerst een eigen onderzoek had opgestart.

FNG werd failliet verklaard omdat de modeketen niet langer zijn schulden kon betalen. Al snel bleek dat achter de groep een complex kluwen van vennootschappen schuilging en tal van schimmige constructies waren opgezet.

Spitsvondigheid

De FSMA heeft maandenlang geprobeerd om een antwoord te krijgen op vragen over die constructies. Uiteindelijk werd het hele dossier overgeheveld naar het parket toen bleek dat Penninckx & Co hun boekhoudkundige spitsvondigheid wel heel ver hadden doorgedreven.

Het gerechtelijk onderzoek moet nu uitwijzen of het oprichterstrio zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan fiscale misdrijven. Maar de inverdenkingstelling wek alvast die schijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud