Gentenaar zet thuiswerkers aan het sporten

Peter Duyck, personal trainer en oprichter van Trace ©Trace

'Ik kan wel even praten, ja. De volgende les is pas om 14 uur. Dan heb ik 50 mensen van ING.' Hoewel sportscholen nog altijd verplicht gesloten zijn, heeft personal trainer Peter Duyck (42) het druk. De voorbije maanden zocht en vond hij een manier om met zijn personalfitnessbedrijf Trace overeind te blijven in moeilijke omstandigheden.

Duyck, licentiaat lichamelijke opvoeding, ademt sport. In 2012 zag de voormalige topsporter - Duyck is twaalfvoudig Belgisch kampioen racketlon, een discipline waarbij je achtereenvolgens squasht, badmintont, tennist en tafeltennist - brood in het persoonlijk begeleiden van (top)sporters.

'Ik ben begonnen van thuis uit, waar ik de grootste kamer van mijn huis had ingericht als sportruimte. Gaandeweg is Trace gegroeid. In die mate dat we begin dit jaar zijn verhuisd naar een pand van 300 vierkante meter in Merelbeke. Ondertussen zijn we met drie personal trainers.' De coronacrisis strooide echter roet in het eten. Duyck zag aanvankelijk 70 procent van zijn persoonlijke begeleidingen - om de prijs te drukken werkt Trace in groepjes van drie - wegvallen.

Zoals zoveel fitnesscentra en instructeurs wierp Trace zich op onlinetrainingen. 'In de eerste golf hebben we via sociale media een challenge gelanceerd, waarbij we mensen uitdaagden drie keer per week een kwartier te bewegen. Op papier was dat met 1.400 inschrijvingen een groot succes. Maar al snel werd duidelijk dat weinig mensen dat ook effectief deden. Mensen een link met een filmpje sturen, werkt niet.'

We resetten het lange zitten in vaak een slechte houding door de verkorte spieren te rekken en de ondergebruikte spieren wat op te trainen. Iedereen kan dat.
Peter Duyck
Personalfitnessbedrijf Trace

Dus schakelde Duyck over naar beter werkende Zoom-calls, waarbij hij zijn sporters kon zien en zij elkaar. Dat begon met kleine groepjes. In een van die groepjes zat iemand van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid, die erover vertelde op haar werk. Daar ontstond het idee om Trace in te schakelen om thuiswerkers in beweging te krijgen. Dat idee - met de codenaam 'Operation Fitdesk' - sloeg zo goed aan, dat ondertussen nog twee overheidsdiensten en de banken KBC en ING Trace inschakelen om hun thuiswerkers aan het bewegen te krijgen.

'Die trainingen zijn zo laagdrempelig mogelijk', legt Duyck uit. 'Je hebt er gewoon wat losse kleding voor nodig en in principe zweet je niet, wat de belasting op je werkdag minimaal maakt. Wat we eigenlijk doen, is het lange zitten in vaak een slechte houding wat resetten door de verkorte spieren te rekken en de ondergebruikte spieren wat op te trainen. Iedereen kan dat.'

Terwijl Trace aanvankelijk terugviel naar 30 procent van zijn gebruikelijke omzet, hebben de thuiswerkers dat percentage weer naar 70 procent opgekrikt. 'Ik had nooit gedacht dat het zo'n succes zou worden', zegt Duyck. 'Maar als ik van deze crisis één ding heb geleerd, is dat je gewoon dingen in gang moet durven te zetten. Als je genoeg feedback vraagt en durft bij te sturen, vloeit er uiteindelijk altijd wel iets goeds uit voort.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie