Advertentie

Versoepeling ziektebriefje in de maak

De huisartsen zijn er voorstander van dat patiënten niet om een ziektebriefje komen vragen bij enkele dagen ziekte. ©ANP XTRA

In de federale begrotingsgesprekken liggen deze week plannen op tafel om niet langer een ziektebriefje te eisen van wie maar een of enkele dagen ziek is. De artsen zijn voorstander, de werkgeversorganisaties veel minder.

De federale regering heeft plannen om het verplichte ziektebriefje af te schaffen voor wie slechts een paar dagen ziek is, meldt De Morgen dinsdag. Of het om een, twee of drie dagen gaat, is niet duidelijk. Groen is al langer voorstander van de maatregel en bij de andere regeringspartijen zou er weinig weerstand zijn.

Ook de huisartsen vragen al langer om ziektebriefjes voor enkele dagen af te schaffen, omdat die voor hen een zware administratieve last betekenen. Daardoor kunnen ze minder tijd spenderen aan ernstig zieke patiënten.

'Nu is onze meerwaarde soms beperkt', zegt Roel Van Giel, de voorzitter van de artsenvereniging Domus Medica. 'Bij eenvoudige virale infecties kunnen we alleen zeggen dat mensen moeten uitzieken en eventueel wat paracetamol nemen.' Hij wil af van 'een ouderwetse visie op arbeidsgeschiktheid, waarbij wantrouwen en controle voorop staan'.

Misbruik

Volgens Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, zal het misbruik beperkt blijven. 'In bedrijven die het verplichte briefje al op eigen houtje hebben afgeschaft, neemt het kort verzuim net af.'

Werkgeversorganisaties zijn minder fan van het voorstel. 'Het merendeel van de werknemers neemt zijn verantwoordelijkheid. Dat weten de bazen wel. Maar er is een minderheid die er de kantjes van afloopt', zegt Danny Van Assche, de topman van de ondernemersorganisatie Unizo. 'Als je voor de eerste dagen ziekte het verplicht ziektebriefje afschaft, zet je de deur wagenwijd open voor de maandagochtendziekte.' Ook Voka vreest dat de maatregel de poort naar misbruik openzet.

Voor het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) kan het voorstel als alleenstaande maatregel niet, maar moet het worden gekaderd in een ruimer verhaal waarbij werknemers en artsen effectief worden geresponsabiliseerd.

De beslissing over het doktersbriefje is een onderdeel van de begrotingsgesprekken deze week. Ook maatregelen om meer mensen langer aan het werk te krijgen maken daar deel van uit. Er wordt verwacht dat komend weekend knopen worden doorgehakt. Volgende week dinsdag houdt premier Alexander De Croo (Open VLD) dan zijn beleidsverklaring in de Kamer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud