Advertentie

WeTransfer blaast Amsterdamse beursgang in extremis af

©REUTERS

WeTransfer, de specialist in het versturen van grote digitale bestanden, schrapt zijn plannen voor een beursintroductie in Amsterdam nu vrijdag. Boosdoener is de volatiele marktsituatie, die ook andere beursintroducties bedreigt.

WeTransfer, een onlinedienst om grote bestanden te versturen die moeilijk door de mailserver raken, zendt zichzelf dan toch niet naar de Amsterdamse beurs. Luidens een persbericht geeft het Nederlandse bedrijf aan dat de plannen opgeborgen worden.

'Hoewel we besloten hebben niet door te gaan met onze beursnotering vanwege de volatiele marktomstandigheden, blijft onze toewijding overeind om te voldoen aan de behoeften van onze wereldwijde gemeenschap, die maandelijks 87 miljoen actieve gebruikers telt', zegt topman Gordon Willoughby. De nochtans 'substantiële' interesse van beleggers kan dus niet opwegen tegen het bekoelde beursklimaat.

De volatiele marktomstandigheden laten niet toe onze geplande beursgang door te zetten.
Gordon Willoughby
Topman WeTransfer

WeRock, het bedrijf boven WeTransfer, wou tegen 17,50 tot 20,50 euro per aandeel naar de beurs trekken. Dat komt overeen met een waardering tussen 629 miljoen en 716 miljoen euro, fors minder dan de waardering van 1,1 miljard tot 1,9 miljard euro waar aanvankelijk op gerekend werd. De geruchten over een beursgang gingen terug tot begin vorig jaar. Pas begin dit jaar bevestigde WeTransfer de plannen.

Geen hoogvlieger

Vorige week lekte via de Nederlandse zakenkrant FD een vertrouwelijk analistenrapport van ABN AMRO uit, waarin de bank zich bezorgd toonde over het bedrijfsmodel van WeTransfer. Niet alleen zijn er weinig toetredingsdrempels voor concurrenten, ook de abonnementsformule is geen hoogvlieger, was de teneur. Amper 387.000 van de 87 miljoen gebruikers betalen voor de dienstverlening van WeTransfer, dat zijn middelen grotendeels uit reclame haalt.

Afgezien van de algemene malaise op de beurs - waarbij techaandelen last hebben van de oplopende rente - had WeTransfer het momentum mee. Tussen 2018 en 2020 groeide de omzet van het bedrijf jaarlijks met gemiddeld 31 procent, naar 65 miljoen euro. Dankzij de coronapandemie en het bijhorende thuiswerken zou de kaap van 100 miljoen euro in 2021 zelfs voor het eerst overschreden worden, stelde WeTransfer eerder. De recentste winstcijfers dateren van 2019, toen ging het om 9,8 miljoen euro.

Coolblue achterna

De plotse afgelasting doet denken aan de beursplannen van Coolblue. Vorig najaar schrapte de Nederlandse webwinkel zijn beursintroductie (IPO) te elfder ure, eveneens vanwege 'het onzekere marktklimaat'. Met een geschatte beurswaarde van 3 tot 6 miljard euro had het bedrijf van CEO Pieter Zwart een van de grootste beursdebutanten van Europa kunnen worden.

Intussen zitten de beurzen alweer in erg woelig water door de militaire spanningen rond Oekraïne en de vrees voor renteverhogingen om de inflatie onder controle te brengen. Vooral groeiaandelen staan onder druk, de techsector op kop. Europese techaandelen verloren gemiddeld 6 procent sinds WeTransfer op 12 januari zijn beursplannen ontvouwde. In zo'n klimaat is het niet verwonderlijk dat het bedrijf de stekker trekt uit wat de eerste prominente Europese tech-IPO van het jaar had moeten worden.

Ook in de Verenigde Staten lijkt het enthousiasme voor IPO's in de techsfeer te bekoelen. Zo trekt Credo Technology Group, een specialist in data-infrastructuur, tegen de onderkant van zijn beoogde prijsvork naar de beurs. De eerste grote Amerikaanse tech-IPO dit jaar stelt daarmee teleur. Wereldwijd staat de teller van zulke IPO's sinds het jaarbegin op 11, wat minder is dan de 17 tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het voedt de verwachting dat een herhaling van 2021, een recordjaar voor IPO's, er niet zal inzitten dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud