Advertentie

België neemt grote hap uit financiering Europese Investeringsbank

Kris Peeters zal slechts drie jaar vicevoorzitter zijn van de EIB en geen zes jaar. Nederland is niet bereid ons land verlengingen te geven voor de drie jaar dat België de stoel leeg liet. ©Photo News

België haalde in 2021 een recordbedrag van 3,42 miljard euro op bij de Europese Investeringsbank.

Het mandaat van Kris Peeters, de vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB), zal slechts drie jaar duren, tot begin 2024. De drie jaar dat België de stoel niet bezet heeft - wegens onenigheid in de regering - zijn verloren, erkent de Belgische ex-politicus.

Het eerste werkjaar van de ex-CD&V-topper werd een boerenjaar voor de EIB met een recordbedrag van 95 miljard euro aan financiering. België sleept een recordbedrag van 3,42 miljard euro in de wacht, meer dan de 2,8 miljard voor Nederland. Voor Wallonië stelde de EIB het megabedrag van 1,1 miljard euro ter beschikking na de overstromingen van de afgelopen zomer: 600 miljoen euro vorig jaar en 500 miljoen dit jaar.

Een derde van de speciale pot voor de financiering van innovatieve biotech- en medische bedrijven, 100 van de 300 miljoen euro, ging eveneens naar Belgische ondernemingen, vaak spin-offs van onze universiteiten. Die biotoop draait goed, bevestigt Peeters. Steun was er voor Univercells, dat aan een coronavaccin werkt, en voor miDiagnostics, voor de uitrol van ultrasnelle coronatests die ondertussen op Brussels Airport gebruikt worden. Ook in de prijzen vielen iSTAR M, met een experimentele behandeling van glaucoom, Inbiose (babyvoeding) en Bone Therapeutics (orthopedische behandelingen).

Als de rente stijgt, zal de appetijt voor EIB-leningen nog toenemen.
Kris Peeters
Vicevoorzitter Europese Investeringsbank

Vlaanderen kreeg eerder van de EIB al een lening van 1 miljard euro voor de Oosterweelverbinding. Vandaag, met de ambitieuze Europese klimaatagenda, zou zo'n infrastructuurproject wellicht niet meer worden goedgekeurd, erkent Peeters. Op de agenda staan nu plannen voor een meer innovatieve financiering van ruimtevaart en defensie en voor Europees onderzoek naar en de ontwikkeling van hoogtechnologische chips, rond het Leuvense Imec.

De EIB kan tegen zeer gunstige voorwaarden geld ophalen. Met dat geld financiert ze langlopende leningen. Peeters ondertekende deze week onder meer een lening voor de digitale plannen van het mediabedrijf DPG. 'Als de rente stijgt zal de appetijt voor EIB-leningen nog toenemen', voorspelt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud