Advertentie

Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken redt vel

(belga) - De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes heeft donderdagnacht het Tweede-Kamerdebat over de moord op filmmaker Theo van Gogh politiek overleefd. Uiteindelijk kreeg de VVD-bewindsman het vertrouwen van zijn partijgenoten in de Tweede Kamer voor zijn aanpak van het moslimterrorisme.

In aanloop en tijdens het debat had VVD-fractievoorzitter Van Aartsen veel kritiek op het onderzoek naar de verdachte van de moord, Mohammed B., en op de in zijn ogen 'lakse' houding van Remkes. Bovendien kwam er kritiek op de 'warrige' uitleg van de VVD-minister tijdens het debat. Na intern beraad besloten de VVD'ers dat Remkes weliswaar niet 'de schoonheidsprijs' verdiende, maar dat hij niet hoefde af te treden.

Kort daarvoor was er ook overleg nodig geweest tussen de fractievoorzitters van de coalitiepartijen CDA, VVD en D66. CDA en D66 zagen sowieso geen reden het werk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de verantwoordelijke minister zwaar aan te rekenen.

Vanuit de Kamer was er veel kritiek op de handelwijze van de AIVD om Mohammed B., de verdachte van de moord op Van Gogh, niet intensief te volgen. Daarnaast vroegen zich velen zich hardop of Theo van Gogh niet beter beveiligd had moeten worden, zoals dat wel voor het VVD-Kamerlid Hirsi Ali gold. Beiden waren betrokken bij de controversiële film Submission, over de mishandeling van moslimvrouwen.

De mobiele telefoon van Mohammed B. werd afgeluisterd tot 21 oktober, twee weken voor de moord op filmmaker Theo van Gogh, zo bleek uit de feitenreconstructie die de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) naar de Tweede Kamer stuurden.

De tap trad op 9 augustus in werking, nadat het afluisteren van het telefoonnummer van het huisadres van B. niets had opgeleverd. Op dit adres, aan de Marianne Phillipsstraat in Amsterdam, waren geregeld bijeenkomsten van radicale moslims.

Donner en Remkes hielden vol dat vooraf niet in te schatten viel dat Van Gogh werkelijk gevaar liep. De minister van Justitie nam het bovendien op voor de AIVD. Van een blunderend optreden was volgens hem geen sprake. Donner wees erop dat de dienst de afgelopen tijd verscheidene radicale moslims heeft laten arresteren. 'Er wordt met groeiende effectiviteit gewerkt.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud