Electrabel gaat samenwerken met Zwitserse elektriciteitsproducent EOS

(tijd) - Electrabel neemt een belang van 50 procent in Alp Energie-Italia, de Italiaanse dochteronderneming van de Zwitserse hydro-elektriciteitsopwekker Energie Ouest Suisse (EOS). Dankzij dit akkoord kan de Belgische elektriciteitsproducent twee grote klanten in Italië bevoorraden. Het is bovendien de bedoeling dat Electrabel en EOS nieuwe klanten proberen aan te trekken in de regio Zuid-West-Zwitserland.Het Zwitserse Energie Ouest Suisse (EOS) is een van de 1.200 elektriciteitsbedrijven in Zwitserland. Het bedrijf is in handen van de steden Genève, Lausanne en Freiburg en van de kantons Vaud, Wallis en Neuchâtel. EOS wekte vorig jaar 2.632 gigawattuur (GWh) elektriciteit op, 8 procent van de totale Zwitserse productie.

EOS wekt 85 procent van zijn elektriciteit op met waterkracht. Ze bezit verscheidene waterkrachtinstallaties en participaties in waterkrachtinstallaties, waaronder een belang in het hydro-elektrisch complex van het stuwmeer van Cleuson-Dixence.

Het contract met EOS maakt het mogelijk voor Electrabel 'een grote en een heel grote klant in Italië' in de loop van volgend jaar te bevoorraden. Alp Energie-Italia kan steunen op het productieapparaat van EOS om de toevoer aan stroom te stabiliseren door pieken in het verbruik op te vangen. De aandelenoperatie met EOS zal ten laatste eind dit jaar afgerond zijn, omdat op 1 januari 2000 de eerste levering in Italië gebeurt. 'De samenwerking met EOS geeft ons toegang tot het hoogspanningsnetwerk in de regio en maakt het mogelijk een stabiele en kwaliteitsstroom te leveren. Met EOS beschikken we over een back-up', licht Electrabel-woordvoerder Patrick de Vos toe.

De twee Noord-Italiaanse klanten zijn samen goed voor een jaarverbruik van 730 GWh. Ter vergelijking: BASF Antwerpen verbruikt, de luchtscheidingsinstallatie van Air Liquide meegerekend, jaarlijks 2.400 GWh en is daarmee de grootste individuele stroomverbruiker in België. Het jaarverbruik van BASF Antwerpen vertegenwoordigt zo'n 3 procent van het Belgische verbruik. EDL

Gesponsorde inhoud

Partner content