Advertentie

10 Days Off: Tien dagen loos

'10 Days Off' is hét muziekevenement op de Gentse feesten. Daarnaast vinden een handvol kleinere initiatieven plaats waarvan de concerten en deejaysets zich voornamelijk op een jong publiek richten. Een blik op de jaarlijkse Gentse beatmarathon en haar gratis pendanten 'Bod'lo', 'Boomtown Live' en 'Kinky Star'.

Naar jaarlijkse gewoonte bezet de Antwerpse organisatie 5voor12 tijdens de periode van de Gentse Feesten de Arteveldestad met een dansfestival voor elektronische muziek. De geschiedenis van '10 Days Off (Techno)' is een heus succesverhaal. Doorheen de jaren werd het evenement steeds groter en bekender. Nochtans verliep dat groeiproces niet zonder pijnen. Zo moest het festival door de stijgende publiekstoeloop ettelijke malen verhuizen. Gestart in 1995, vonden de eerste edities plaats in een voormalig gebouw van de Gentse burgerlijke stand ('The Red Tape Building', capaciteit 500 personen). Later trok '10 Days Off' naar de Oude Vismijn ('Star Building', 1.000 personen) en naar een ex-ondergoedfabriek in de rand van Gent ('Eskimo', 2.500 personen). In 2001 stelde Vooruit zijn Café, Balzaal en Concertzaal een eerste maal ter beschikking. Elke locatie bracht voor 5voor12 narigheden met zich mee. Zo was er enkele keren sprake van strubbelingen met omwonenden, jaarlijks werden er problemen rond onvoldoende ventilatie opgetekend. Ook geluidsoverlast is voor '10 Days Off' een weerkerend probleem. Omdat er bij geluidsmetingen in de zaal onaanvaardbare pieken werden waargenomen, dreigde vorig jaar de stadsdienst er zelfs mee het evenement voortijdig te sluiten.

Van vrijdag 19 tot en met maandag 29 juli vindt '10 Days Off' voor de tweede maal in de feestlokalen van Kunstencentrum Vooruit plaats. Daarnaast sluizen de organisatoren opnieuw een aantal van hun acts naar Amsterdam door: in de Melkweg zet 5voor12 voor het tweede jaar op rij '5 Days Off' op poten (17 tot en met 21 juli). Zowel in Gent als in Amsterdam richt de programmering zich volledig op dansen: het gros van de uitgenodigde artiesten en deejays stamt uit het discotheekmilieu. De meeste artiesten zijn habitués van de clubs ten lande. Met onder andere Laurent Garnier (23/7), Jeff Mills (28/7), Robert Hood (22/7), Roni Size (21/7) haalt '10 Days Off' enkele deejaytitanen in huis.

Ofschoon tussen de plooien van de programmering een kladje muzikanten schuilt met niet erg veel artistieke relevantie, laten de beste momenten van de elfdaagse (!) beatmarathon zich omschrijven als 'leuk, zonder meer'. De programmering legt resoluut het accent op fuiven en het voorzichtig uitgespeelde experiment wordt steevast door humor begeleid. Op de openingsnacht (19/7) is het Duitse label International Deejay Gigolos vertegenwoordigd. De labelbaas Helmut Geier draait als Deejay Hell al jaren mee in het circuit van de dancings: hij is beroemd met donkere, sexy electro- en technosets die opwinden door hun tongue-in-cheek gehalte. Op hetzelfde label huist Miss Kitten and The Hacker, twee jonge artiesten uit Grenoble die eenzelfde aanpak nastreven; dezelfde avond brengt de Brit Ed DMX nog meer goedlachse electrobeats.

Plaid (20/7) is het project van Andy Turner en Ed Handley, ex-leden van het pionierende 'intelligent techno'-clubje The Black Dog. Het duo levert aardige, schetsmatige elektronische popcomposities met een nadrukkelijke synthesizerinslag. Ook live schipperen hun sets tussen vrolijke dansbaarheid en groteske kitsch. Het Berlijnse Monolake (22/7) - een duo gevormd door Robert Henke en Gerard Behles - brengt minimale techno waar behoorlijk wat 'found sounds' in rondslingeren. Hun nauwgezet geprogrammeerde beats en uitgesponnen divergerende akkoorden creëren een ruimtelijk gevoel, de bewerkte veldopnames staan de dansbaarheidsfactor nooit in de weg. Op de achtste '10 Days Off'-dag (27/7) maakt onder andere Andy Carthy zijn opwachting, beter bekend als Mr. Scruff. De jonge Brit die beïnvloed is door hiphopbeats, house en jazz kwam in 1997 bij het Londense Ninja Tune binnenwaaien. Zijn guitige dansmuziekjes sloegen snel aan. Met zijn laatste, ultralichte single 'Shrimp' zal dat niet anders zijn: het is opnieuw een aanval op de benen en op de radio. Deze nazomer verschijnt Mr. Scruffs nieuwe album 'Trouser Jazz', in Gent biedt hij daarvan live een voorsmaakje. Wie op '10 Days Off' feest, krijgt de rekening gepresenteerd: tickets kosten 11 euro in voorverkoop, aan de kassa betaal je 12,5 euro (voor 23 uur) en 15 euro (na 23 uur). De snuggere fanatieke bezoeker kan een elfdagenpas kopen (45/50 euro).

Minder kapitaalkrachtige fuifbeesten zullen tijdens de Gentse Feesten ook aan hun trekken komen. Zo vinden in de stad een rist andere, meer kleinschalige initiatieven plaats die gratis concerten en deejaysessies aanbieden. Op de avonden 'Bod'lo', 'Kinky Star' en 'Boomtowm Live' zijn geen grote internationale deejaysterren vertegenwoordigd, maar tonen vooral Belgische artiesten zich kind aan huis. 'Bod'lo' is het programma dat Starbot, een organisatie die bij een jong publiek audiovisuele expressie in alle mogelijke verschijningsvormen wil stimuleren, jaarlijks tijdens de Gentse Feesten presenteert. Ook 'Bod'lo' verhuisde in de loop der jaren al ettelijke malen. Zo ontleent het evenement haar naam aan de Baudelokapel, de locatie bij de Vlasmarkt waar initieel de activiteiten plaatsvonden. In 2001 verhuisde 'Bod'lo' naar de speelplaats van de Kunstencampus Ottogracht. Van 20 tot en met 29 juli krijgt 'Bod'lo' opnieuw onderdak in een school: dit jaar doet de binnenkoer van het 'Klein Sint-Bavo' dienst, een college in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal. 'Bod'lo' brengt een mengeling van beginnelingen en gevestigde waarden uit het 'alternatieve' popcircuit. Een line-up van veejays begeleidt de concerten en deejaysessies met een flitsende beeldenstroom. De klemtoon van 'Bod'lo' ligt op feest en daarin stelt zich een gamma van genrehybriden voor. Zo is er de dance plus boventoonzang van Dez Mona (20/7); freejazz van Sunzoo Manley (het project van Piet Goddaer Frank Deruytter en Stephan Galland, 21/7); de exotisch-mystieke soundscaping van Vidna Obmana (23/7), onconventionele rollerdisco van het kwartet Cwichlo (25/7) of 'latin electro' met DJ Loosefeet & MC Robert Roger (27/7). Een ander deel van de artiesten biedt (soms) dansbaar elektronisch experiment: Köhn versus Ovil Bianca (22/7), Daiphlux (22/7), Neven (23/7), Xingu Hill en RM (26/7) treden bijvoorbeeld voor livesessies aan.

Aan de met cafés bezaaide Oude Beestenmarkt stelt Democrazy, een gevestigde Gentse concertorganisator/podium, in de loop van de Gentse Feesten meer muzikanten en deejays voor. 'Boomtown Live', eveneens gratis, brengt grotendeels Belgische acts: succesvolle popgroepen en artiesten als 't Hof van Commerce (20/7), Thou (23/7), Starfighter (24/7), Krewcial (25/7), Daan (26/7) en An Pierlé worden aangevuld met jongere bands en deejays. Tot slot draagt ook Kinky Star andermaal haar steentje bij aan de Gentse Feesten. Het platenlabel/café maakt van de gelegenheid gebruik om enkele artiesten uit eigen stal naast andere jonge Belgen een podium te bieden. In het Kinky Star Café aan de Vlasmarkt zetten ondermeer het Antwerpse Orange Black (19/7), het Limburgse Mint (20/7), het Brusselse moxie (22/7) en het Luikse My Little Cheap Dictaphone (25/7) hun beste beentje voor om van de Gentse Feesten 2002 weerom een geslaagde, onbezorgde fuif te maken.

'10 DAYS OFF': dagelijks van vrijdag 19 juli tot en met 29 juli (vanaf 22 uur) in Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23 in Gent. Informatie en het volledige programma vind je op www.tendaysoff.be .

'5 Days Off': dagelijks van 17 tot en met 21 juli in de Melkweg in Amsterdam. info: www.5daysoff.nl .

'Bod'lo': dagelijks van zaterdag 20 juli tot en met maandag 29 juli (vanaf 22 uur) op de binnenkoer van het Sint-Bavoschool, Kapittelstraat in Gent. Info: www.starbot.be .

'Boomtown Live': van zaterdag 20 juli tot en met maandag 29 juli (vanaf 21 uur) op de Oude Beestenmarkt in Gent. Info: www.boomtownlive.be .

'Kinky Star': van zaterdag 20 juli tot en met maandag 29 juli (vanaf 21 uur) in Kinky Star, Vlasmarkt 9 in Gent. Info: www.kinkystar.com .

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud